Új Airbus gépekre fáj a British Airways foga

Vágólapra másolva!
Új, hosszú utazásokra tervezett Airbus repülőgépeket vehet a British Airways a Wall Street Journal információi szerint. A légitársaság a héten jelentheti be a tranzakciót a tárgyalásokra rálátó források szerint. Amennyiben ez megvalósul, akkor a Boeingre nagy csapást mérhet az Airbus.
Vágólapra másolva!

Az International Consolidated Airlines csoportba tartozó British Airways a héten új repülőgép megrendeléseket jelenthet be a Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint. Az ügyre rálátók úgy tudják, a brit légitársaság hosszú utazásokra tervezett A350-es gépeket vásárolna.

Ha létrejön az üzlet a felek között, akkor ez fontos diadal lehet az Airbus repülőgépek gyártójának, mivel a Boeing egy ideje győzködi a vállalatot, hogy inkább a frissített 777-es modellt vegye meg a brit cég, ne a rivális gépeit. Igaz, hivatalosan még nem is árulhatja jóváhagyások hiányában a Boeing az új modellt, de a meghatározó ügyfelek számára már informálisan ajánlgatták. A tervek szerint 2019-2020 környékén kerülhetnek majd az új 777-es gépek a forgalomba.

A Wall Street Journal forrása úgy véli, ha az EADS-tól veszi meg az Airbusokat a British Airways, akkor a későbbiekben a Boeing már nem nyújt majd kedvezményeket a társaságnak. Ugyanakkor ezt egy a tárgyalásokra rálátó személy kizártnak tartja. A légiiparban a korai vásárlók, az első megrendelők akár 50 százalékos diszkontot is kaphatnak az új modellek megvásárlása esetén a listaárakból a WSJ szerint.

A megrendelés pontos száma még nem végleges, de minden bizonnyal a British Airways az 1989-1999 között üzembe helyezett 747-es gépek lecserélését tervezi. Vélhetően az Airbus A350 repülők közül a legnagyobb változatból akar rendelni a légitársaság. Jó hír lehet az Airbusnak az is, hogy a Wall Street Journal szerint a Japan Airlines - mely csak Boeing gépeket használ - A350 gépek vásárlásán gondolkozik.

Az Airbus repülőgépek gyártója, az EADS mindenesetre jól reagált a sajtóhírekre, 1,5 százalékos pluszban mozog a részvény.

EADS napi grafikon (Párizs)

Forrás: [origo]