300-as euró várja a kamatdöntést

Vágólapra másolva!
Tovább gyengült a forint kedden délelőtt, az euró árfolyama átlépte a 300 forintot
Vágólapra másolva!

Kevéssel fél tizenegy előtt az euró árfolyama átlépte a 300 forintot, majd tovább gyengült és elérte a 300,50 forintot. Tíz óra előtt 299,79 forinton, kora reggel 298,96 forinton, hétfőn este pedig 299,14 forinton állt a jegyzés.

A forint keddi gyengülését az euró dollárral szembeni esése váltotta ki, gyengülnek a régiós devizák is. Az euró/dollár jegyzés 1,2980-ra esett az előző esti 1,3051 után. A pesszimizmus oka a csalódást keltő német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, amelynek értéke áprilisban négyhavi mélypontra esett.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa délután 2-kor jelenti, hogy folytatja-e a kamatcsökkentési hullámot. Az elemzők többsége negyed százalékpontos vágást vár.

Az euró árfolyama hétfőn is átlépte a 300 forintos határt, de estére visszaerősödött 298 forint környékére. A forint azóta gyengül, hogy Matolcsy György csütörtökön bejelentette, a Magyar Nemzeti Bank kéthetes kötvényeit várhatóan betétekre cserélik, és változnak a feltételek is. (Az intézkedés hatásairól itt olvashat bővebben.) A bejelentés előtt 295 forinton kereskedtek az euróval, utána 298 forintra esett az árfolyam, és ezen a szinten kezdte a hétfői napot is.