Ma is jól elkalapálták az aranyat

Vágólapra másolva!
Folytatódik az esés az arany piacán, a pénteki óriási zuhanást tovább folytatja a nemesfém. Már 1440 dollár közelében jár a jegyzés, amivel 2011 áprilisa óta nem látott mélységekbe került az árfolyam. Egyre több elemző van amellett az álláspont mellett, hogy véget érhet az évtizedes arany bikapiac, persze akadnak még olyanok is, akik kitartanak a nemesfém mellett. Például Marc Faber befektetési guru szerint még nincs vége az emelkedő trendnek, és a mostani zuhanás akár jó beszállási lehetőséget is teremthet.
Vágólapra másolva!

Óriási zuhanás volt pénteken

Nincs megállás az arany esésében, a mai kereskedés során tovább folytatódik a lejtmenet, miután már pénteken is több mint 4 százalékkal esett a nemesfém árfolyama. Legutoljára 2011 áprilisában volt ilyen mélyen az arany ára. Az esés hátterében az állhat, hogy az 1550 és 1530 dolláros szinteken több stop loss megbízás is aktiválódhatott, valamint hogy a javuló globális növekedési kilátások miatt a menedéknek tekintett eszközök iránti kereslet csökken. Az eladói nyomást erősítették a ciprusi aranytartalék likvidálásával kapcsolatos hírek, bár pusztán az, hogy az ország körülbelül 400 millió euró értékben tudna aranyat értékesíteni, nem számít túl nagy.

Jelenleg 1450 dollár közelében áll az arany árfolyama, ami csaknem 3 százalékkal alacsonyabb a pénteki árnál, idén pedig összesen már 14 százalékot veszített értékéből a nemesfém. Az amerikai gazdasági javulás és a Fed kötvényvásárlási programjának lassítása és esetleges idei befejezése is az emelkedés ellen hat. Az április 10-én kiadott márciusi jegybankári találkozó összefoglalója már azt mutatta, hogy több monetáris tanácstag a pénznyomtatás visszafogása mellett van.

A szakértők nagy része is pesszimista

A Goldman Sachs befektetési bankház április 10-ei előrejelzésében alacsonyabb árfolyamot valószínűsített idénre, a korábbi 1610 dolláros átlagár helyett már csak 1545 dollárt várnak.

Hétfői kommentárjában az ABN Amro árupiaci stratégája is további csökkenést valószínűsít, hiszen ahogy a növekedési kilátások javulnak, úgy nőhet a kereslet a kockázatosabb eszközök iránt.

Az arany piacán hosszabb időtávon fennálló emelkedő trend úgy tűnik megtört. Az aranypiaci befektetők valószínűleg elkezdték beárazni azt a lehetőséget, hogy az eurózóna gyengélkedő tagjainak el kell adniuk aranytartalékaik egy részét is, hogy finanszírozási nehézségeiket megoldják, nyilatkozta Peter Richardson a Morgan Stanley elemzője a Bloombergnek. Marc Faber befektetési guru nyilatkozott úgy még pénteken, hogy ő örül az arany esésének, mert az jó beszállási lehetőséget teremt majd, mivel szerinte az arany piacán meglévő emelkedő trend még nem érkezett a végéhez.

Az aranyat azóta már nem tekintik menedék eszköznek a befektetők, amióta tavaly az euró összeomláshoz közeli időkben is esett az árfolyama, nyilatkozta Soros György még múlthét hétfőn egy kínai lapnak. Soros 55 százalékkal csökkentette befektetését az SPDR Gold ETF-ben a tavalyi negyedik negyedévben.

Az arany ETF-ekben lévő fizikai arany mennyisége az idei első negyedévben rekord mértékben csökkent. Pedig a befektetők nagy része még el sem kezdte aranyhoz kapcsolódó eszközeit értékesíteni, mondta Stewart Richardson a londoni RMG Wealth Management elemzője.

Az arany árfolyama (USD/uncia)

Forrás: [origo]