Kiélezett felvásárlási csata az oroszoknál

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a felvásárlási harc a svéd Tele2 oroszországi leányának eladásával kapcsolatban. A legnagyobb orosz mobiltársaság, az MTS múlt héten szállt be a küzdelembe, és akár 4,25 milliárd dollárt is fizetne a cégért. Az MTS mielőbb megkezdené a tárgyalásokat a Tele2-vel.  Korábban a VTB bank kínált 3,55 milliárd dollárt a társaságért, majd pedig Mikhail Fridman milliárdos jelentkezett be egy 3,6-4 milliárdos ajánlattal. A VTB szerint azonban már megkötötték velük az ügyletet, de erről hivatalos információ még nem került napvilágra.
Vágólapra másolva!

Röpködtek az ajánlatok

A tárgyalások mielőbbi megkezdését sürgeti az MTS, a legnagyobb orosz mobilszolgáltató a Tele2 oroszországi egységének eladásával kapcsolatban. Az MTS akár 4,25 milliárd dollárt is fizetne a svéd cég orosz leányáért.

Mint ismeretes a svéd Tele2 múlthét kedden először megállapodott az orosz VTB bankkal, hogy értékesíti neki oroszországi leányvállalatát 3,5 milliárd dollárért. Azonban ezután érkezett a hír, hogy Mikhail Fridman orosz milliárdos is bejelentkezett a cégért. A Fridman érdekeltségébe tartozó Alfa Group 3,6-4 milliárd dollárt is kifizetne a társaságért, méghozzá mindezt készpénzben. A VTB ugyanakkor 1,15 milliárd dollárt vállalna át a vállalat adósságából és "csak" 2,4 milliárd dollárt fizetne ki készpénzben.

Az MTS ezután lépett a színre a szintén orosz VimpelCommal közösen, akivel 4,-4,25 milliárd dollárt is hajlandóak lennének fizetni a Tele2 leányáért. Ajánlatukkal a két cég azt szeretné megakadályozni, hogy az állami befolyású Rostelecomé legyen az egység.

Forrás: [origo]

Szakértők nem látnak okot rá miért állna érdekében a VTB-nek megvásárolnia a Tele2 orosz leányát, ezért olyan spekulációk láttak napvilágot, hogy a bank a Rostelecom érdekében venné meg a céget, vagy pedig a tranzakció után a társaság eszközállományát feldarabolva étékesítené tovább a három legnagyobb mobilszolgáltató felé.

Az MTS azt közölte, hogy még nem kapott hivatalos visszajelzést a Tele2-től. Az MTS elsődleges célja, hogy a svéd cégnél mielőbb vegyék fontolóra az ajánlatukat, mondta el Michael Hecker a társaság elnökhelyettese. Hecker szerint meglehetősen "furcsa és gyanús", hogy mind a menedzsment, mind pedig az igazgatótanács figyelmen kívül hagy egy olyan ajánlatot, ami minden addiginál nagyobb összeget ajánl.

A VTB bank azt közölte, hogy az ügylet már megkötötték és az jogerőre is emelkedett, ugyanakkor Hecker azt mondta ő nem tud arról, hogy lezárták volna az ügyletet. A MTS szerint néhány kisebbségi tulajdonos aggodalmát fejezte ki a felvásárlási folyamattal kapcsolatban, azonban arról nem szóltak, hogy kik ezek a részvényesek, vagy hogy mekkora hányaddal rendelkeznek.

Jól profitálna az akvizícióból az MTS és a Vimpelcom is

A Tele2 Oroszország negyedik legnagyobb mobilszolgáltatója 23 millió előfizetővel az MTS, a MegaFon és a Vimpelcom mögött, azonban nem rendelkezik 3G és 4G-s licenccel az országban. Emellett nem tud adatszolgáltatást sem végezni, így elemzők szerint a növekedési kilátások behatároltak a cég számára.

Forrás: [origo]

Az MTS stratégiailag racionálisnak tartja a Tele2 megvásárlását, hiszen ezzel a cég ügyfelei jobb hálózati minőséghez és különböző adatszolgáltatásokhoz is hozzáférhetnének. Emellett az MTS és a Vimpelcom méretgazdaságossági szempontból is jól járna, ha integrálni tudnák az ügyfélbázist, a hálózati eszközöket és a befolyó bevételeket.

A Tele2 árfolyama (Stockholm)

Forrás: [origo]