Többhónapos mélységekből tápászkodna fel az árupiac

Vágólapra másolva!
Az S&P GSCI árupiaci indexe 2,4 százalékot emelkedett az elmúlt héten, a nagyszerű teljesítménybe az is belefért, hogy a pénteki napon már fél százalékot veszítsen az értékéből.
Vágólapra másolva!

1,2 dollárral került lejjebb a WTI crude árfolyama a hét utolsó kereskedési napján, a hét egészét így is több mint 4 dolláros többlettel fejezte be, amely tavaly június óta a legjobb teljesítmény. A brent alig maradt le tengerentúli riválisától, 93 dollárig erősödött, tovább szűkítve a két olajfajta közötti árkülönbözetet, amely már a 10 dolláros pszichológiai szint alá is benézett.

Az arany grafikonja továbbra is az 1470 dolláros szinttel küzd, de meglátogatta az 1450 -et is. Volatilis maradt az ezüst kereskedése is, a pénteki közel 2 százalékos mínuszt ma 2 százalékot meghaladó emelkedés követi. A platina ismét egyre jobban távolodik az arany kurzusától, 1495 dolláros árával már 25 dolláros prémiumnál jár.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Második hete esik viszont a kukorica árfolyama, mivel az amerikai farmerek rekordnagyságú területen kezdték meg a vetést, ami várhatóan a kínálat bőségében is megmutatkozik. A búza kurzusa is második hete tart lefelé, a pénteki napon egyedül a szója tudta 0,7 százalékos izmosodással zárni.

Kukorica árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]

Az ipari fémek ismét átlagon alul szerepeltek, az alumínium 2,3 százalékkal került lejjebb, de esett a réz, az ólom, az ón és a cink is.

Aluminium árfolyama (dollár/tonna)

Forrás: [origo]