Kisütött a nap: 45 százalékos hozam szinte azonnal

Vágólapra másolva!
Soha nem látott mértékben, 45 százalékkal emelkedett mindössze egyetlen nap alatt az elmúlt években igencsak mostohán kezelt, egykor szebb napokat is megélt First Solar árfolyama. A hirtelen tűzijáték oka, hogy a napelemeket gyártó vállalat az elemzői várakozásokat lényegesen felülmúló bevételi és eredményvárakozásokat fogalmazott meg, miközben egy olyan akvizíciót is bejelentett, mellyel bővül a vállalat technológiai palettája a napelemgyártás területén. Ezzel új kapuk nyílhatnak meg a cég előtt, melynek nevét a megújuló támogatások csökkenése és az erősödő kínai verseny az utóbbi években igencsak megtépázták.
Vágólapra másolva!

A napelemek gyártásában és komplex napenergetikai megoldások szállításában érdekelt First Solar tegnap igencsak meglepte az elemzőket egy New Yorkban tartott találkozón. A menedzsment idén 3,8-4 milliárd dolláros bevételt prognosztizál 90 százalékban már megkötött szerződésekre alapozva, melyhez részvényenként 4-4,5 dolláros nyereséget vizionálnak. Ha gyorsan rápillantunk az elemzők 3,1 milliárd dolláros bevételi és 3,51 dolláros EPS várakozására, talán azonnal érthetővé válik, hogy a részvény árfolyama miért is ugrott akkorát.

Forrás: [origo]

A piaci szereplők eddig nagyságrendileg 30 százalékkal kalkulálták alul a jelzett számokat, amiket persze egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen egy vállalat vezetésének prognózisai nagy általánosságban optimistának szoktak bizonyulni. Jelen esetben azonban a nagy pozitív meglepetés zömében már megkötött szerződéseken nyugszik, ami sikeresen oszlatta el a befektetők kételyeit. A várakozásokban mutatkozó nagy eltérés oka, hogy a társaság már az idei évben szert tesz egy 550 megawattos napenergia projekt megvalósításából származó bevételekre.

Forrás: [origo]

A részvény árfolyamának 45 százalékos száguldásához ennél azonban többre is szükség volt. A First Solar a jó hírek mellett azt is bejelentette, hogy megvásárolnák a Szilícium-völgyi TetraSun-t, így 2014-től már megkezdhetné új, nagyobb hatékonyságú napelemek gyártását. Ez nagy változást jelenthet a társaság életében, hiszen az új technológiájú napelemeknek köszönhetően ott is megjelenhetnének eszközeikkel, ahol a szűkösen rendelkezésre álló hely miatt elengedhetetlen a nagyobb hatékonyságra képes napelem.

Azért is olyan fontos ez a bejelentés a cég számára, mert az utóbbi években a First Solar számos problémáját a hatékonyságban alulmaradó napelemeinek köszönhette. Ezek az alacsonyabb költségek mellett előállítható termékek ugyanis egészen addig tudták csak a vállalat malmára hajtani a vizet, amíg a nyugati országok meg nem kurtították nagyvonalú napenergetikai támogatásaikat, és el nem öntötte a piacot az olcsó - államilag túltámogatott - kínai áruk tömkelege. A First Solar korábbi nagy költségelőnye egy csapásra elapadt, az árak lemorzsolódása közepette pedig a haszonkulcs csökkenésével nézett szembe a társaság.

Forrás: [origo]

A kínai konkurencia erősödése a részvény árfolyamát is megviselte, ez persze elnézve a tavalyi és tavaly előtti veszteséget, talán nem is csoda. Emiatt érdekes módon még a tegnapi 45 százalékos ralinak köszönhetően is "csak" egy év körüli csúcsra tudott visszakapaszkodni a papír, a mindenkori csúcsok pedig még mindig igen távol vannak.

First Solar árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A papírok felpattanása azért is lehetett ennyire hirtelen és jelentős, mert a számos kedvezőtlen tényező miatt március végére igen jelentős short (azaz az árfolyam további esésére fogadó) állomány épült fel a részvény piacán. Ezek - egy részének - zárása jellemzően nagy árugrásokhoz vezethet, további kedvező hírek pedig akár újabbnál újabb emelkedő szakaszokat generálhatnak a részvény piacán. A 45 százalékos emelkedéssel persze már nagyon előreszaladt a piac, egyáltalán nem biztos, hogy ezek után is folytatódhat majd a hegymenet.

Forrás: [origo]