Sikerrel debütált a tőzsdén a vegyipari óriás

Vágólapra másolva!
Sikeresen bevezették a frankfurti tőzsdére a német vegyipari óriás, az Evonik részvényeit csütörtökön, és a papírokkal ma el is kezdődött a kereskedés. A két nagytulajdonos közül a RAG Foundation a nyilvános részvénykibocsátás révén igyekszik csökkenteni tulajdoni hányadát a vállalatban, hogy részesedésének értékesítése révén jusson forráshoz.
Vágólapra másolva!

Sikeresen debütált a frankfurti tőzsdén a német vegyipari óriás, az Evonik. A vállalat részvényeit 2007 óta a legnagyobb IPO keretében vezették be ma a frankfurti piacra, és a papírok az első kereskedési napjukon 2,5 százalékos pluszt is összeszedtek a tegnapi 32,2 eurós eladási árfolyamhoz viszonyítva. Délután a papírok a 33-33,1 eurós sáv között ingáznak, amiben az is segíthet, hogy a JPMorgan 37 eurós célárat fogalmazott meg az Evonik részvényeire, felülsúlyozás ajánlása mellett.

Evonik árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



Az esseni központú Evonik két nagytulajdonosa, a CVC Capital Partners és a RAG Foundation közül az utóbbi régóta tervezte a vegyipari társaság papírjainak tőzsdei bevezetését, hogy a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) után könnyebben tudják csökkenteni tulajdoni hányadukat az Evonikban. Az IPO folyamat felélesztésének első lépéseként egy nem sokkal kevesebb mint 10 százalékos csomagot adtak el intézményi befektetőknek februárban. Ezután további értékesítésekre került sor, a két nagytulajdonos tegnap például 2,3 százalékos részesedést adott el további nagybefektetőknek 32,2 eurós részvényenkénti árfolyamon. Így a CVC és a RAG összesen 14,5 százalékos tulajdoni hányadától vált meg eddig.

A RAG ugyanis tulajdoni hányadának 25 százalékra csökkentését tervezi, hogy a részesedésének eladásából befolyó pénzből finanszírozni tudja számos német szénbányájának jövőbeli bezárásából származó veszteségeit.

Forrás: [origo]

A 33 eurós árfolyam mellett az Evonik piaci kapitalizációja 15,38 milliárd eurót tesz ki, amivel az európai vegyipari cégeket lefedő Bloomberg Europe 500 Chemicals Indexben is a nagyobb cégek közé tartozik. Két hazai versenytársa közül a BASF messze kiemelkedik társai közül 63,96 milliárd eurós piaci kapitalizációjával, míg a Lanxess 4,53 milliárd eurós kapitalizációval rendelkezik.

Forrás: [origo]