Vágólapra másolva!
Sebességkorlátozást vezet be a magas frekvenciájú kereskedési rendszerek miatt az EBS deviza-kereskedő platform, mivel ezek a másodperc tört része alatt reagálni képes HFT kereskedési szoftverek tisztességtelen versenyelőnyt biztosítanak tulajdonosaik számára a többi tőzsdei kereskedővel szemben.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkentik a magas frekvenciájú kereskedési (high frequency trading) rendszerek sebességét a legújabb szabályozás értelmében. A sebességkorlátozás csak az EBS deviza-kereskedési rendszerre vonatkozik, de a HFT szoftverek történetében először fordul elő limit bevezetése egy nagyobb platformon - írja a Financial Times.

Az indoklás szerint a devizapiacon egyik legnagyobb platformnak számító EBS-en a villámgyors, magas frekvenciával kereskedő számítógépek tisztességtelen előnyt biztosítanak tulajdonosaik számára a hagyományos kereskedőkkel szemben. Emiatt a tervek szerint a rendszerben az ajánlatok véletlenszerű sorrendben kerülnének párba a jelenlegi "first in first out" ( vagyis az időben korábban beérkező ajánlat hamarabb teljesítődik, mint a későbbi) szabály helyett.

A másodpercek alatt több ezer tranzakciót is lebonyolítani képes HFT rendszerek fejlesztése annyira felgyorsult az utóbbi időkben, hogy valóságos fegyverkezési verseny kezdődött a technológia fejlesztésében. Ezek a robotok meghatározott algoritmusok alapján mikroszekundomok alatt vesznek fel és zárnak le pozíciókat, ami az ember számára lekövethetetlen. Sokan emiatt ellenzik a használatukat, a HFT algoritmusok támogatói viszont azzal érvelnek, az ilyen rendszerek hatékonyabbá teszik a piac működését, és csökkentik a tranzakciós költségeket.

Az EBS vezetői a jövő héten fognak tárgyalásokat kezdeni a kereskedők képviselőivel a szabályozás részleteiről, melyet a tervek szerint fokozatosan vezetnének be a rendszerbe. Ehhez hasonló sebességkorlátozást a ParFX deviza-kereskedő platform is be fog vezetni hamarosan, melynek keretében többek között a bejövő ajánlatokat véletlenszerűen felfüggesztik, hogy egyenlő feltételeket biztosítsanak a kereskedők számára. A ParFX-et egyébként nagyobb bankok (Deutsche Bank, Barclays) alapították két évvel ezelőtt, és éppen ők vádolták meg az EBS-t, hogy az a HFT kereskedési szoftvereket részesíti előnyben.

Larry Harris, az amerikai tőzsdefeülgyelet (SEC) korábbi vezető közgazdásza reméli, hasonló szabályozást nem csak a devizapiacon, hanem a részvénypiacon is be fognak vezetni, és az a szabályozó hatóságokat is cselekvésre ösztönzi majd.

A 2010-es "Flash Crash" óta a SEC folyamatosan vizsgálja a magas kereskedési frekvenciájú szoftverek szerepét és hatásukat a részvénypiacokon. Az ausztrál és európai hatóságok pedig a másodperc tört részéig tartó szüneteket vezetnének be a kereskedés lassítása érdekében. Harris szerint ezek a szünetek ugyan nem valószínű, hogy lelassítanák a piac ritmusát, azonban a kisebb kereskedőknek mégis több esélyt biztosítanának a egyenlőbb esélyekre.

Flash Crash

2010. május 6-án a Dow Jones index mindössze 5 perc alatt közel 1000 pontot zuhant, miután a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a HFT-rendszerek pillanatok alatt reagáltak az árfolyamok addigi zuhanására, és ő maguk is elkezdtek eladni. Az első néhány program eladásaira reagált a többi program is, ami annyira begyorsította a folyamatot, hogy a kereskedőknek gyakorlatilag esélyük sem volt leállítani azt.



Gil Mandelzis, az EBS vezérigazgatója azt várja, hogy számos egyéb platform fogja követni az ő példájukat. Szerinte a hagyományos first in first out párosítási algoritmus igazságos és elfogadható, azonban a HFT-rendszerek korában a "nagy hal megeszi a kis halat" elvet biztosítja.