Vegyes munkaerőpiaci adat az USA-ból

Vágólapra másolva!
Kellemetlen meglepetést okozó munkaerőpiaci adat látott délután napvilágot az Egyesült Államokból, mely szerint az előzetesen várt 200 ezer fő helyett csupán 158 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma márciusban az ADP foglalkoztatottságot mérő adatai szerint. A februári értéket viszont jelentősen felfelé módosította a munkaügyi minisztérium, így mégis kedvezőbb képet fest a munkaerőpiacról a mai hír.
Vágólapra másolva!

Az ADP imént közzétett adatai szerint a várt 200 ezer fő helyett csupán 158 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban márciusban. A növekedés legnagyobb részét a szolgáltatószektor adja, ahol összesen 151 ezer fővel több foglalkoztatottat tartottak nyilván márciusban, mint februárban. Ugyanakkor pozitívum, hogy a februári 198 ezer fős értéket felfelé, 237 ezer főre módosították.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ADP által közzétett nem hivatalos havi adat kiváló előrejelzője a pénteki hivatalos munkaerőpiaci adatoknak. A hét utolsó napján a márciusi munkanélküliségi ráta, valamint a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának márciusi változása fog érkezni a tengerentúlról, melyeket valószínűleg még a mostaninál is kiemeltebb figyelemmel fognak követni a piaci szereplők.

Forrás: [origo]

A vártnál gyengébb márciusi ADP-adat következtében az amerikai határidős indexek veszítettek előnyükből, melyek szerint a tegnapi záróértékek közelében indulhat majd a kereskedés az amerikai tőzsdéken.

Az elmúlt hetekben számos remek munkanélküliségi adat látott napvilágot az USA-ban, melyek kedvező trendeket rajoltak ki az amerikai munkaerőpiacről. A munkanélküliségi rátát pedig a Fed is kiemelt figyelemmel követi, a decemberi bejelentése alapján a laza monetáris kondíciókat addig kívánja fenntartani a jegybank, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra nem csökken, vagy az infláció nem élénkül 2,5 százalékig.