Vágólapra másolva!
Elképesztő mennyiségben vásárolják az OTP bennfentesei a vállalat részvényeire átváltható OPUS kötvényeket. A bank első embere, dr. Csányi Sándor tegnap újabb 4000 darabot vásárolt a papírokból, így a héten eddig összesen már 7945 darabnyi mennyiséget szívott fel az elnök-vezérigazgató. A kötvények 6,5 százalék körüli euróban mért hozama vonzó lehetőségnek tűnik, ráadásul ha 2016-ban a bank visszahívja a papírokat, akkor akár 20 százalék feletti elérhető hozam is adódhat. A közleményekből az nem derül ki, hogy az OTP vezetőit pontosan mi motiválja a vásárlások során, de a megvásárolt tételek nagysága mindenképp jelzésértékkel bír a befektetők számára.
Vágólapra másolva!

Tegnap újabb 4000 darabos mennyiséget vásárolt dr. Csányi Sándor az OTP részvényekre átváltható, ezer eurós névértékű OPUS kötvényekből 58,11 százalékos árfolyamon. A héten így már közel nyolcezer darab átváltható kötvény került az elnök-vezérigazgató tulajdonába, de amennyiben Csányi Erika január végi 14 000 darabos vásárlását is figyelembe vesszük, úgy már egészen tekintélyes mennyiségről van szó.

A kötvény más OTP-s vezetők körében is igen népszerű, akik az elmúlt hónapokban összességében közel négymilliárd forint értékben költöttek már az értékpapírra.

Mi az az Opus kötvény?

2006-ban a FÁK térsége felé terjeszkedett az OTP, az orosz Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagjának 373 millió eurós, illetve a Raiffeisenbank Ukraine 100 százalékos pakettjének 650 millió eurós vételárának előteremtéséhez azonban jelentős külső forrásokra volt szüksége. A bank ezen igényét elégítette ki részben az Opus kötvények közvetett módon történő kibocsátásával.

2006 októberében 31-én külföldi intézményi befektetők 514,3 millió euró értékben jegyeztek le az Opus Securities S.A. által zárt körben kibocsátott kötvényeket. Az Opus az így befolyt összeget 14,5 millió darab OTP törzsrészvény megvásárlására költötte, mely papírok az esetleges kötvényátváltás fedezetének is tekinthetők.

A kötvények 2011. október. 31. és 2016. október 17. között az OTP Bank Nyrt. törzsrészvényeire átválthatók, kamatuk 2016-ig évi fix 3,96 százalék, azt követően pedig a három hónapos európai irányadó bankközi hitelkamatláb, azaz az Euribor plusz 3 százalékpont. 2016. október 31-től a bank bármikor visszahívhatja a papírokat.

Miért ennyire vonzó az OPUS kötvény?

1, Az átváltható, lejárat nélküli kötvények 6,5 százalékos éves eurós hozammal kecsegtetnek, ami sokkal kedvezőbbnek tűnik a magyar állam által szintén euróban kibocsátott (2016-ban lejáró, fix éves 3,5 százalékos kamatot fizető), 4 százalékos hozamot kínáló kötvényénél. A MOL fix kamatozású, 2017-ben lejáró kötvényénél is magasabb hozammal kecsegtet az OPUS, azonban ezek a nagy eltérések alapvetően a kötvények eltérő paramétereiből adódhatnak.

Amennyiben az OPUS-t a konstrukcióját tekintve hozzá talán sokkal inkább megfeleltethető, MOL részvényekre váltható Magnoliához hasonlítjuk (hiszen ez is átváltható részvényre, és 2016-tól a Magnolia kötvényeket is visszahívhatják 100 százalékos árfolyamon), úgy az elérhető hozam tekintetében nagyon hasonló szinteket láthatunk. A hozam abszolút nagysága persze vonzó, de a Magnólia az OPUS-nál valamivel magasabb hozammal kecsegtet.

2, Ha viszont a MOL és az OPUS kötvényeket egyaránt visszahívja a kibocsátó a 100 százalékos árfolyamon, a lehető legkorábbi (2016-os) időpontban, úgy az OTP átváltható kötvénye esetében már lényegesen magasabb, 20 százalék feletti éves hozam adódik. Ez a nagy különbség persze nem a véletlen műve. A Magnolia kötvények után 2016-ot követően a kibocsátónak a 3 hónapos Euribor-hoz képest 5,5 százalékpontos kamatprémiumot kellene fizetnie, az OPUS esetében viszont "csak" 3 százalékost. Vagyis annak sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a Magnolia kötvényeket ténylegesen is visszahívja a vállalat (és kifizeti a 100 százalékos árfolyamot), hiszen a MOL-nak könnyebb lesz az 5,5 százalékpontos prémiumnál olcsóbb forrást találni, mint az OTP-nek a 3 százalékpontosnál.

Az OTP vezetőinek nagy tételben történő vásárlásai persze akár arra is utalhatnak, hogy ők már egyre inkább elképzelhetőnek tartják, hogy a banknak pár év múlva érdemes lesz majd visszahívnia a kibocsátott kötvényeket.

3, Mivel OTP részvényeket a tőzsdén keresztül jelenleg olcsóbban lehet vásárolni, mintha az átváltható kötvények vásárlásával majd átváltásával tennénk azt, mindez értelemszerűen nem mozgathatta a bennfentesek vásárlásait. Amennyiben viszont az OTP részvények árfolyama emelkedik, úgy az átváltható kötvények is értékesebbé válnak, vagyis ilyen jellegű várakozások akár szolgálhattak is érvként a vásárlások során. A részvény árfolyamának emelkedését persze a vezetők nem feltétlenül a kötvény - sokkal inkább magának a részvénynek a - piacán keresztül játszanák meg.

4, Amennyiben az euró tovább gyengülne a forinttal szemben, az az euróban denominált OPUS kötvény malmára hajthatná a vizet, vagyis a bennfentes vásárlások egyik oka még akár a gyengülő forintra vonatkozó várakozás is lehet. A legerősebb, OPUS kötvény mellett szóló érv persze valószínűleg nem ez.

Láthatjuk tehát, hogy bőven vannak olyan érvek, amik az OPUS kötvények vásárlására sarkallhatták az OTP vezetőit. Magas euróban számított hozam, mely a papírok 2016-os visszahívása esetén 20 százalék feletti éves szintet is elérhet, miközben a részvény árfolyamának emelkedése (2016-ig, amíg az átváltás lehetséges), vagy a forint további gyengülése is értékesebbé tehetik a kötvényt. A bennfentes személyek tranzakcióit a befektetők is szoros figyelemmel követik, hiszen feltételezhetően a céget irányító menedzsernél nincs is más, aki jobban tisztában lehetne a vállalat kilátásaival. Fontos persze megemlíteni, hogy a bennfentesek "szimata" sem tökéletes, hiszen a tőzsdei folyamatokat számtalan olyan tényező mozgatja, amikre még nekik sincs teljes rálátásuk.

OPUS kötvényekbe az Investor Trader ügyfeleinek is lehetősége van befektetni, a Trader szolgáltatásának megismeréséhez látogasson el erre az oldalra, a kötvény kereskedésével kapcsolatos pontos részletekért kérjük, keresse az Investor Trader ügyfélszolgálatát!