Nem szorították sarokba Németh Lászlónét

Vágólapra másolva!
Babák Mihály fideszes képviselő kis híján ellopta a show-t Németh Lászlóné elől a fejlesztési miniszter hétfői parlamenti meghallgatásán, de a kormány legrutintalanabb tagjának végül nem volt szüksége efféle segítségre ahhoz, hogy az ellenzéki képviselők lagytamag támadásait visszaverje.
Vágólapra másolva!

"Nem szeretnék most vitát nyitni, elvégre a meghallgatás nem feltétlenül vitát jelent, és végül is a beszámolót megkaptuk, a kérdésekre hallottuk a válaszokat" - zárta rövidre Nyikos László, a költségvetési és számvevőszéki bizottság elnöke Németh Lászlóné fejlesztési miniszter meghallgatását hétfőn a parlamentben.

Az addig sem sokat keménykedő ellenzéki képviselők nem tiltakoztak, így az újabb kérdések, ellenvetések, viszontválaszok elmaradtak. Németh Lászlóné, mondjuk, Matolcsy György volt gazdasági miniszter korábbi bizottsági meghallgatásaival összehasonlítva, meglehetősen könnyen és gyorsan - valamivel kevesebb mint két óra alatt - letudta a beszámolót.

Babák Mihály fideszes képviselő rendszeres beszólásaival azért így is igyekezett levenni a terhet a nyilvános szerepléseken láthatóan még mindig bizonytalan miniszter válláról. Babák például Szekeres Imre szerinte túl hosszúra nyúló kérdése közben jól hallhatóan megjegyezte, hogy "rá kéne szólni, mert hosszabb lesz, mint a miniszter beszámolója".

Amikor Szekeres feltette a kérdést, miért alakult így a nemzeti légitársaság története, Babák odavetette: "Bajnai tudja!" Vágó Gábornak egy offshore-tanácsadást végző cég támogatását firtató kérdése közben azt nyögte be, hogy "Simor is ezt csinálta", és odamondott Nyikosnak is, amikor az azt kifogásolta, hogy a vagyonértékelés elhúzódása miatt hatvan éve nem lehet rendes zárszámadást készíteni. "Az ő bűne is!" - mondta az elnökre mutatva.

Németh Lászlóné a szakpolitikai témákból elég aprólékos beszámolót tartott, de több kérdésre vérszegény választ adott. Amikor a szocialista Szekeres lelombozó adatokat idézett a magyar gazdasági növekedésről és az uniós pénzek felhasználási arányáról, azt felelte, hogy különféle statisztikái neki is vannak, de nem akar "szópárbajba belemenni" arról, hogy a rendszer mennyire működik jól, egyébként pedig tisztában van a lemaradással.

Az LMP-s Vágó Gábor offshore-kapcsolatokat feszegető kérdései közül az egyikről a miniszter elismerte, hogy egyelőre nem tud rá válaszolni, a másikra meg csak annyit mondott, hogy rengeteg a pályázat, nem lehet az összes cég tulajdonosi hátterét rövid idő alatt ellenőrizni, de "vizsgálatot kért" az ügyről a munkatársaitól.

Nyikos azon felvetésére, hogy a kormány által eredetileg 2011 végére elkészíteni ígért állami vagyonértékelés határideje most éppen 2014 vége (e ponton Szekeres és Babák széles mosollyal mutogatta egymásnak, hogy ki is lesz akkor kormányon), Némethné arról beszélt, hogy "adattisztítást kell végrehajtani", "komoly erőket csoportosítottunk át", illetve "ez a kettes fázis, amiben most vagyunk".

Ha nem számítjuk a kormánypárti képviselők visszafogott alákérdezéseit a rezsicsökkentésről, az "elkótyavetyélt vagyontárgyak" visszavásárlásáról és az MFB vállalkozásfejlesztő tevékenységéről, a meghallgatás legderűsebb pillanata az volt, amikor a miniszter a minden jel szerint jelentős csúszásban lévő e-útdíj-rendszerről kijelentette, ő még bízik benne, hogy a július 1-jei határidőre minden készen lesz.