Nem lesz egetrengető a MOL osztalék

Vágólapra másolva!
Tegnap esti közgyűlési javaslatai között a MOL igazgatótanácsa 46 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja. Ez azt jelenti, hogy egy részvényre vetítve nagyjából 460 forintot kapnának a részvényesek, ami a tegnapi záróárfolyammal számolva 2,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A javaslat a Bloomberg elemzői konszenzusához képest csalódást jelenthet, bár a befektetők a csalódást keltő negyedik negyedéves eredményszámok láttán számíthattak a konszenzusnál alacsonyabb osztalékfizetésre. 
Vágólapra másolva!

A tavalyi 45 milliárd forintos osztalékhoz képest idén 46 milliárd forint kifizetését javasolja a MOL igazgatótanácsa. A döntést az április 25-ére összehívott közgyűlésen fogják meghozni, és várhatóan megszavazzák a részvényenként nagyjából 460 forintra rúgó osztalékot. A tegnapi záróárfolyammal kalkulálva ez 2,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg, ami egyrészt elmarad a régiós olajcégek 3,5 százalékos osztalékhozamától, illetve a jelenleg 4,4 százalékos 12 hónapos magyar DKJ referenciahozamtól is.

Forrás: [origo]

A KBC Securities olajipari elemzőinek ma reggeli kommentárja kitér arra, hogy az előterjesztés némileg csalódást keltő, azonban a negyedik negyedéves eredmények láttán lehetett már arra számítani, hogy az elemzők magasabb osztalékelőrejelzései veszélyben vannak.

Az elemzők azt is megemlítik, hogy a MOL osztalékpolitikája a tisztított nettó eredmény 40 százalékának kifizetéséről szól, azonban az elmúlt két évben rendre csak 20 illetve 25 százalékos kifizetés valósult meg. Ennek fényében az osztalékpolitikát inkább úgy kell értelmezni, hogy maximum 40 százalékot fizet ki a társaság. Az elemzők véleménye szerint a társaság gyenge rövid/középtávú kitermelési potenciálja, a finomítói marzsok várható lemorzsolódása és a magyar és horvát politikai csatározások árnyékában inkább az utóbbi két évre jellemző 20-25 százalékos szint lesz fenntartható.

MOL

Forrás: [origo]