Rosszul ment az áruházláncnak, "alig" kap fizetést a vezető

Vágólapra másolva!
Visszavágták 50 millió dollár feletti fizetését a JC Penney amerikai áruházlánc vezérigazgatójának, mivel kinevezése óta intézkedéseivel nem tudta növelni a társaság árbevételét. Amióta Ron Johnson áll a cég élén a részvényárfolyam több mint 50 százalékot zuhant. A társaság költségei csökkentése érdekében már csaknem 20 ezer embert bocsátott el, és a folyamatnak még nincs vége, további 2 ezren veszíthetik el állásukat az idei évben.
Vágólapra másolva!

Csökkentették a JC Penney amerikai áruházlánc vezérigazgatójának, Ron Johnsonnak a fizetését, miután nem sikerült javítania a vállalat teljesítményén. Johnson fizetését 1,89 millió dollárra vágták vissza, azok után, hogy 2011-ben még összesen 53,3 millió dollárt kapott fizetéssel, bónusszal és egyéb juttatásokkal együtt. A vezérigazgató egyébként a cég három magángépének egyikét használja a vállalat főhadiszállása és kaliforniai otthona közötti ingázásra.

Johnsont azután érték támadások, hogy a cég az utóbbi 20 év leggyengébb értékesítési számairól számolt be február végén. A vállalat árbevétele több mint 28 százalékkal esett vissza egy év alatt. Az eladások felpörgetésére tett kísérletek, mint az árcsökkentések, vagy az üzletek dizájnjának modernebbé szabása úgy tűnik nem jött be.

Ha rossz eredmény után ugyanúgy értékelnénk munkatársaink teljesítményét az az ösztönző rendszerünk hitelességét ásná alá, Johnson pedig elfogadta fizetésének csökkentését, közölte a társaság.

A korábban az Apple-nél is dolgozó Johnsont Bill Ackman milliárdos befektető nevezte ki korábban a vállalat élére, akinek Pershing Square Capital Management cége a JC Penney legnagyobb tulajdonosa, 18 százalékos részesedéssel.

Múlt hónapban közölte a cég, hogy 19 ezer ember veszítette el az állását a múlt évben a költségcsökkentő lépések következtében, az ezt követő héten pedig újabb elbocsátásokat jelentett be a társaság, amelynek keretében újabb 2 200 állást szüntet majd meg. A cég ezen intézkedésekkel is eredményességét próbálja meg javítani.

A JC Penney árfolyama 1,9 százalékkal csökken a csütörtöki kereskedésben, amióta pedig Johnson átvette a társaság vezetését 2011 novemberében a cég papírjai már 54 százalékkal estek.

A JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]