Halálkereszt lökheti a mélybe a BUX indexet

Vágólapra másolva!
Egy rendkívül negatív technikai formáció rajzolódhat ki a BUX index grafikonján. Az 50 napos mozgóátlag felülről készül metszeni a 200 naposat, úgy hogy az árfolyam ezen szintek alatt mozog. Leginkább hosszabb távon számít negatívnak a jelzés, bár igaz, a legutóbbi ilyen szignál után egy hónap alatt 11 százalékot emelkedett a BUX, de azt megelőzően viszont több mint 30 százalékot zuhant bő két hónap alatt.
Vágólapra másolva!

A jelenleg 17 860 pont körül mozgó BUX indexre hamarosan újabb csapás sújthat le. Az 50 napos mozgóátlag felülről készül metszeni a 200 napos mozgóátlagot, úgy hogy az árfolyam ezen szintek alatt mozog. A technikai elemzésben az ilyen formációt "halálkeresztnek" szokták nevezni, mely hosszú távon negatív szokott lenni az adott instrumentumra.

Ha a szignál miatt esni kezdene az index, akkor a 17 860 pont körüli támasz után 17 600 pontnál találkozhatna újabb menedékkel az árfolyam. Amennyiben az utóbbi szintek sem tartanának ki, akkor 17 000 pont alatt futhatna össze az újabb segítséggel a BUX.

A napi grafikonon lévő többi indikátor nem feltétlenül tud komolyabb iránymutatást adni, az MACD nagyon összeszűkült, mely alapján akár komolyabb árfolyamkilengésnek is tanúi lehetünk, illetve az RSI is inkább oldalazgat. Bár kétségtelen, hogy utóbbin inkább csökkenő trendet lehet felfedezni.

BUX index napi grafikon

Forrás: [origo]

Legutóbb, amikor "halálkereszt" jelent meg a BUX grafikonján, akkor az árfolyam masszív emelkedésbe kezdett, ami után egy hónap alatt 11 százalékot emelkedett az index. Azt megelőzően viszont meglehetősen jól jelezte a zuhanást a "halálkereszt", ugyanis 30 százalékot esett az árfolyam bő két hónap leforgása alatt.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.