Nagyot ütöttek az olajon - Mi történt?

Vágólapra másolva!
Öt hónapja nem látott mértékben esett tegnap az olaj ára, mellyel az 50 napos mozgóátlag alá bukfencezett a nyersanyag. Főként a palaolaj kitermelés növekedése miatt Amerikában 1990 óta a legmagasabb szintre kapaszkodtak az olajkészletek, érthető tehát, hogy az ezzel kapcsolatos tegnapi bejelentés nagy eladói nyomás alá helyezte az olaj piacát.
Vágólapra másolva!

3 százalékot meghaladó zuhanást mutatott be tegnap az amerikai típusú WTI olaj, hasonló nagyságú esésre legutóbb öt hónapja volt példa. A mélyrepülésben több dolognak is szerepe volt: egyrészt 1990 óta nem látott szintre emelkedett Amerikában az olajkészletek nagysága, másrészt a tegnapi makrogazdasági adatok sem lettek túl erősek, harmadrészt pedig az egész nyersanyagszektor halványan teljesít az elmúlt napokban.

Óriási készletek

A heti rendszerességgel publikált amerikai készletadatok nagyon jók lettek tegnap, 388 millió hordó fölé ugrott az amerikai olajkészletek nagysága, ettől nagyobb adatot csak az 1989-es évek végén regisztráltak. A legfrissebb számok szerint 2,7 millió hordóval nőtt a tározókban lévő nyersanyag mennyisége az előző heti 3,2 millió után, ráadásul az elemzői konszenzusnál (2,05 millió hordós növekedés) is nagyobb volt a megugrás mértéke.

A készletek ugyan hektikusan változnak hétről hétre, de látható, hogy 2002 óta egyre nagyobb mennyiséget tud az USA felhalmozni, amiben a növekvő kitermelésnek is szerepe lehet.

Forrás: [origo]

Az elmúlt ötéves átlaghoz viszonyítva is lényegesen magasabban állnak a készletek: az egész idei évben nagyjából 7-8 százalékkal voltak magasabban az olajtartalékok az USA-ban, mint az elmúlt öt évben elért heti maximumok.

Forrás: [origo]

A készletek felhalmozásában hatalmas szerepe van a palaolaj előretörésének, amitől az International Energy Agency is azt várja, hogy az USA 2020-ra a világ legnagyobb olajkitermelőjévé léphet elő, megelőzve Szaúd-Arábiát és Oroszországot. A folyamat során pedig önellátóvá válik olajból az amerikai gazdaság a prognózis szerint.

Az USA egyre kevesebb nyersolaj importra szorul a növekvő kitermelés révén, amivel némileg átalakítja az olaj piacát is. Több afrikai országnak például új vevőket kell keresnie, mivel már csak diszkont mellett tudják eladni a nagyon jó minőségű olajukat. Az olajtermelés felfutása pedig együtt járt az import nagy mértékű visszaesésével is, ami főként az utóbbi hónapokban gyorsult be igazán.

Forrás: [origo]

Mit mutat a technika?

Technikailag sem fest jól az olaj napi grafikonja. Az árfolyam megpróbált pár nappal korábban átjutni a 98 dollárnál fekvő februári csúcson, de nem járt sikerrel. A WTI határidő a 3 százalék fölötti tegnapi mínusz miatt az 50 napos mozgóátlag alá is bezuhant és a reggeli mozgások szerint egyelőre nem is képes visszamászni fölé.

A chart alapján nem lehet kizárni, hogy 91 dollár körüli szintig lecsúszik az árfolyam, itt azonban egy erős támaszszint húzódik. A hosszabb távú emelkedő trendvonal, valamint a 200 napos mozgóátlag lehet markáns menedék, illetve a közelben fekszik a 90 dolláros szint, ami korábban támaszként és ellenállásként is bizonyította erejét.

A WTI határidős árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Gyengék voltak a tegnapi makroadatok

Az olaj esésében szerepe volt a tegnap publikált makrogazdasági számoknak is, melyek nem lettek jók. Az ADP számai szerint csak 158 ezer új munkahely jött létre az USA-ban március során, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők 200 ezer fős növekedésre számítottak a februári 198 ezres adatot követően. További rossz hír volt, hogy távol állt az optimálistól a munkahelyek létrejöttének szektorok szerinti megoszlása, mivel a szolgáltatóiparban 151 ezer fős növekedés volt, míg a termelői szektor csak 7 ezer fős növekedést tudott felmutatni.

Ugyanakkor pozitívumként szolgált, hogy a februári 198 ezer fős adatot 237 ezerre módosították, így az előző két hónap során közel 400 ezer új munkahely jött létre az ADP adatai szerint. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy pénteken érkeznek a hivatalos munkaerőpiaci adatok, melyek pozitív esetben akár felhajtóerővel hathatnak a nyersanyagra. A befektetők a gyenge munkaerőpiaci adaton kívül egy halvány ISM szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexszel is szembesültek, ami szintén elmaradt az elemzői konszenzustól.

Ütik a nyersanyagokat

Nemcsak az olaj az egyetlen nyersanyag, ami mélyrepülésben volt tegnap. A réz 8 havi mélypontra esett, szintén a magas globális készletek miatt, de az arany és az ezüst is komoly mínuszokat halmozott fel az elmúlt néhány napban.

A 2012-es lokális csúcsa óta a nyersanyagpiaci termékeket tömörítő index, a CRB folyamatosan csökkenő irányban halad és már nem jár messze attól, hogy 8 hónapos mélységbe zuhanjon.

Forrás: [origo]

Az olaj árzuhanásának legfőbb kiváltó oka a megugró olajkészlet adatok voltak, de a halvány amerikai makrogazdasági adatok és a nyersanyagszektor gyengélkedése is nehezékként húzta vissza az árfolyamot.