Nem pörögtek be a Starbucks kávéjától

Vágólapra másolva!
A pozitív első negyedéves számok ellenére 1,5 százalékot esett vissza a Starbucks árfolyama a kereskedés utáni órákban, miután a vállalat rövidtávon kedvezőtlen kilátásokat fogalmazott meg a profit alakulására. Ennek ellenére az árbevétel és a nyereség szintjén továbbra is képes növekedést elérni a vállalat, viszont a jelenleginél nagyobb ütemű bővülésnek jelenleg nem látszanak jelei.
Vágólapra másolva!

Kedvező adatokkal szolgált a Starbucks negyedéves gyorsjelentése, az egyszeri tételek hatásaitól tisztított EPS 48 cent lett, ami megegyezik a Bloomberg elemzői konszenzusával. Az árbevétel azonban némileg elvétette az elemzői várakozásokat, bár a 3,56 milliárd dolláros érték azért nem marad el túlságosan a 3,58 milliárd dollártól. Az árbevétel és a tisztított EPS továbbá folyamatosan emelkedik, amit főleg a hagyományosan erős október-december időszakban ütött újabb csúcsok is mutatnak, de az előző időszakhoz képest is stabil a növekedés.

Forrás: [origo]

A növekedés motorja ismét az amerikai kontinens volt, ahonnan a Starbucks árbevételének 75 százaléka származik. A legalább 13 hónapja nyitva lévő üzletek forgalma 6 százalékkal emelkedett, Troy Alstead, a vállalat pénzügyi vezetője szerint főleg az amerikai lakosság vásárlásai a következő negyedévekben is hasonló mértékben növelhetik majd a Starbucks bevételeit. A vállalat pedig ennek megfelelően megközelítőleg 600 új üzlet nyitását tervezi 2013-ban a kontinensen.

Forrás: [origo]

A Starbucks számára fontos a fejlődő országok piacain való minél erősebb jelenlét, főleg Kína és India a nagy célpont, mivel a növekedés üteme itt meghaladja a világ más piacain elérhető bővülés mértékét. A térségben 8 százalékos árbevétel emelkedést ért el a Starbucks.

Európában viszont továbbra sem kedvező a helyzet, a több mint 1 éve nyitva lévő üzletek forgalma 2 százalékkal esett vissza. Az elhúzódó európai adósságválság pedig hosszú távon sem kecseget túl sok jóval az üzletlánc számára, a cég így reagálva a makrokörnyezeti nehézségekre 30 üzletét zárta be a régióban a közelmúltban.

Ezzel együtt a középtávú jövővel kapcsolatban optimista kilátásokat fogalmazott meg a menedzsment, a korábbi 2,15 dolláros éves szintű EPS-t 2,18 dollárra módosították, mely az elemzői 2,17 dolláros elvárt EPS-t is túlszárnyalja.

Az elemzők viszont számos adattal kapcsolatban csalódottságukat fejezték ki. Egyik ezek közül, hogy a 6 százalékos növekedés már hosszú ideje tart, és nem látszódnak komolyabb jelek a növekedés ütemének felgyorsulására. A kereskedés utáni órákban mutatott 1,5 százalékos visszaesés mögött pedig vélhetően az áll, hogy a soron következő harmadik negyedévre csak 50-53 centes EPS-t vár a menedzsment, míg az elemzők 54 centet vártak.

A Starbucks árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]