Vágólapra másolva!
Jelentősen megfordult az összkép tegnap óta az európai piacokon, a főbb indexek nem tudnak még 0,5 százalékos mínusz fölé sem menni, a német piac pedig 125 pontot veszített ma, mely már 1,5 százalékos mínusznak számít.A gyenge hangulatban a régiós tőzsdéknek sem megy, bár a cseh tőzsde majdnem pozitív tartományban zárt, a BUX már 1 százalékos mínusz ért el, és csak az Egis emelkedése tudta megmenteni a nagyobb visszaeséstől az indexet.Gyenge teljesítményt tudhat magáénak az amerikai piac is, miközben a Wells Fargo és a JC Penney közzétette első negyedéves gyorsjelentését, melyek nem sikerültek rosszul.
Vágólapra másolva!

Az Egis mentette meg a magyar piacot

Nem sikerült túl jól a magyar piac számára a hét utolsó napja, bár a régiós versenytársakhoz képest nem maradt el a BUX, az 1 százalékos mínuszra azért így sem lehet büszke, hiszen a cseh tőzsde például még ellenszélben is majdnem pozitív tartományban zárt.

Forrás: [origo]

Megszavazták a Magyar Telekom igazgatósága által javasolt 50 forintos részvényenkénti osztalékot a mai közgyűlésen a részvényesek. A befektetők utoljára május 6-án vásárolhatják meg osztalék fejében a Magyar Telekom részvényét, mely jelenleg 11,8 százalékos osztalékhozammal forog. Az összeget május 16-én kezdi kifizetni a társaság.

Várhatóan nem vezetik ki a Rábát a tőzsdéről, annak ellenére, hogy az állam 73,67 százalékos részesedést szerzett a gépgyártóban - derült ki a mai közgyűlésen. Pintér István, elnök-vezérigazgató (akit újabb 5 évre megerősítettek pozíciójában a részvényesek) elmondása szerint vásárlóik egyáltalán nem érdekeltek ebben. A Népszabadság szerint a jövő évtől kezdve évi 200-300 busz készülhet Győrben, ami 15-20 milliárd forintos árbevétellel járhat.

1 százalékos gazdasági bővülést vár idén az OTP - mondta el Wolf László, a bank vezérigazgató helyettese. Véleménye szerint komoly gond lehet a beruházások bővülése terén, a gyenge hitelkereslet, és a válság miatt szigorodó banki feltételek miatt. Minderre kedvező lépésnek számít az MNB növekedési hitelprogramja, de ez önmagában nem elegendő. Az OTP árfolyama ma közel 2 százalékot veszített értékéből a hét közepén mutatott jelentősebb ralit követően.

Az Egis teljesített legjobban ma a hazai blue chipek közül, igaz a gyógyszergyártó csak alacsony, 40 millió forintos forgalom mellett tudta elérni a több mint 2,5 százalékos emelkedését.

Forrás: [origo]

Némileg magára talált a forunt a délutáni órákban, és folytatja az 1-2 hetes jó szériáját, a korábbi 308-as árfolyamról ma egészen 294,5-ig száguldott az euróval szemben. Igaz nap végére valamelyest gyengült, így 295 felett zárhatja a hetet.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Komolyabb esést produkált Nyugat-Európa

A héten produkált jó teljesítményt végül elrontották az európai piacok, miután meredek esésbe váltottak a főbb indexek. A német DAX több mint 125 pontot esett vissza, ami 1,6 százalékos mínusznak felel meg.

Forrás: [origo]

Közel 4 százalékos visszaesésben van a Volkswagen árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy csupán 0,2 százalékkal tudta növelni globális autóeladásait márciusban, éves alapon. Az adat csalódásként értékelhető, hiszen az első két hónapban még több mint 8 százalékos éves növekedést produkált a vállalat, főleg az európai piac visszaesésével magyarázható a gyenge teljesítmény.

A Volkswagen árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

2,5 százalékot esett a K+S árfolyama, a műtrágyagyártó cég részvényeit ugyanis tartásról eladásra minősítette a Deutsche Bank, főleg a műtrágya alacsonyabb értékesítési ára miatt.

25 euróra vágta vissza a Raiffeisen Bank részvényére számított célárfolyamát a Kepler elemzője 30 euróról, megerősítve az eddigi tartásra ajánlást. Az osztrák bank bejelentése szerint még a 2016. júniusi határidő (pénzügyi felügyelet előírása) előtt tőzsdére viszi lengyel egységét egy 2 milliárd zlotys IPO keretében.

Közleményben erősítette meg a bécsi és a varsói tőzsde a folyamatban levő előzetes tárgyalásokat a kettejük közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséről. A napokban az összeolvadással kapcsolatos találgatások jelentek meg a sajtóban, azonban a tárgyalások jelenlegi fázisában még több más stratégiai opciót is vizsgálnak a felek.

Elfáradt a hét végére az amerikai piac is

Gyatra teljesítményt nyújtanak a hét utolsó napján az amerikai piacok, a Nasdaq már majdnem1 százalékos mínuszban jár.

Forrás: [origo]

Csupán két szektor képes emelkedést felmutatni a mai kereskedésben az S&P 500 komponensei közül, míg az energia, vagy a nyersanyagszektor cégei átlagosan már 1,6 százalékos mínuszban tartózkodnak.

Forrás: [origo]

0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban, míg az elemzők stagnálást vártak. A márciusi termelői árindex szintén csalódást okozott, 0,6 százalékos visszaesést hozott a várt 0,2 százalékos mínusz helyett.

Ma tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a JP Morgan, melyben az EPS tekintetében sikerült meghaladni az elemzői konszenzust, 1,59 dollárt ért el a bank a várt 1,39 dollárra szemben . A bevétel szintén sem maradt el negyedév az elemzői konszenzustól, az árfolyam azonban mégis 0,8 százalékos mínuszban van, vélhetően a nemzetközi gyenge hangulat miatt.

Jelentett ma a Wells Fargo is, a bank első negyedéves EPS-e 0,92 dolláros lett a 0,89 dolláros elemzői konszenzussal szemben. Bár a bevételek elmaradtak a tavaly első negyedévben elért 21,6 milliárd dollártól, az 5,2 milliárd dolláros nettó profit még így is 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az árfolyam viszont 1,6 százalékot esett a kedvező adatok ellenére