Milliárdok ütötték a norvég nyugdíjasok markát

Vágólapra másolva!
Továbbra is sikeres befektető a norvég állami nyugdíjalap, amely az első negyedévben 37 milliárd dollárral gyarapította vagyonát. Ezt leginkább az év első három hónapjában tapasztalt nagy részvénypiaci ralinak köszönhette az alap. A norvég olaj- és gázvagyon bevételeit befektető alap jelenleg már 728 milliárd dollár felett rendelkezik, amely a magyar GDP nagyjából hatszorosa.
Vágólapra másolva!

Újabb sikeres negyedév a nyugdíjalapnál

37 milliárd dollárral (219 milliárd norvég korona) gyarapította vagyonát a világ legnagyobbjának számító norvég állami nyugdíjalap az idei első negyedévben. Az év első három hónapjában látott nagy részvénypiaci ralit sikeresen használta ki az alap, ezzel már csaknem a felét zsebre vágva a tavaly megkeresett 80 milliárd dollárnak.

Az állami nyugdíjalapba az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó jövedelmeket, valamint a Statoil olajtársaság osztalékjövedelmét helyezik el. A kormány az első negyedévben összesen 60 milliárd norvég koronát utalt át az olajjövedelmekből az alap számlájára.

A befektetéseket kezelők jó munkát végeztek, összességében 5,4 százalékos hozamot elérve. Ezekből a részvénybefektetéseken 8,3, míg a kötvényeken 1,1 százalékot realizálva. Az ingatlanokon azonban 0,3 százalékos csökkenést értek el.

A kedvező teljesítményt különösen a január-februári hónapban mutatott részvénypiaci hegymenet segítette, nyilatkozta Yngve Slyngstad a norvég jegybank eszközkezelő divíziójának vezérigazgatója a Bloombergnek. Különösen az új csúcsokra kapaszkodó amerikai és a 2008-as szinteket elérő japán index részvényei járultak hozzá legnagyobb mértékben a sikeres első negyedévhez.

Leginkább az amerikai és a japán jegybank pénznyomdájának magasabb fokozatba kapcsolása támogatta a részvénypiacok teljesítményét, ugyanis kötvényvásárlási programjuk keretében mégtöbb pénzt kezdtek pumpálni a pénzügyi rendszerbe. Emellett pedig az Európai Központi bank is kijelentette, hogy ha szükséges lenne, az ECB is kész lenne hasonló politikához folyamodni.

Az MSCI World Index, ami 6000 részvény teljesítményét követi, eddig 9 százalékkal emelkedett idén, ami alig jobb, mint a norvég alap részvény befektetéseken elért 8,3 százalék. Ez is alátámasztja, hogy a norvég nyugdíjalapot kezelők nem végeztek rossz munkát.

Az MSCI World Index teljesítménye

Forrás: [origo]

Növekszik a fejlődő piacok aránya

Az olajalap, amely Európa legnagyobb részvénybefektetőjének számít, a kormánytól kapja befektetési politikájára vonatkozó iránymutatását. Így be kell tartania bizonyos befektetési előírásokat a portfolió összetételével kapcsolatban. Az első negyedévben a befektetések 62,4 százaléka részvényekben, 36,7 százaléka kötvényekben, míg 0,9 százaléka ingatlanokban voltak. Az alap globális indexek teljesítményét követi, amiktől csak kisebb mértékben térhet el, ha azt a befektetési szakemberek jónak látják.

A nyugdíjalap a sikeres tavalyi év után bizonyos stratégiamódosítást is végrehajt befektetési politikájában. Az európai kitettséget egyre inkább csökkenteni igyekeznek, elsősorban az ázsiai és a dél-amerikai feltörekvő piacok részesedésének növelésével. A kötvényportfolióját is átszabná az alap, méghozzá a jelenlegi piaci súlyozásról a GDP-súlyozásra állna át, hogy csökkentse a növekvő adósságállománnyal rendelkező államok arányát. Az alap közleményében azt írja, hogy a négy legfontosabb devizában (USD, EUR, JPY, GBP) meglévő kötvényállományának aránya a korábbi egy évvel ezelőtti 90 százalékról már 80 százalékra csökkent.

Olyan országokban növelte befektetéseit az alap, mint például Mexikó, Kolumbia, Kuvait vagy Katar. Ugyanakkor a legnagyobb részvénybefektetése még továbbra is Európához kapcsolódik, méghozzá a Nestlé élelmiszeróriáshoz, amelyben 36,8 milliárd norvég korona értékű részesedéssel rendelkezik. Kötvény portfoliójában pedig még mindig az amerikai, japán és német állampapírok szerepelnek a legnagyobb arányban.