Vágólapra másolva!
A Dell egyik legnagyobb tulajdonosa, a Southeastern Asset Management nyílt levélben fejezte ki nem tetszését Michael Dell és a Silver Lake közös kivásárlási ajánlata miatt. Már korábban is jelezték, hogy a 24,4 milliárd dolláros összeg kicsi és nem is értik, miért kellene kivinni a tőzsdéről a céget. Eközben a Blackstone kockázati tőke társaság több technológiai vállalattal tervez ellenajánlatot tenni a Wall Street Journal értesülései szerint.
Vágólapra másolva!

Továbbra is zűrösnek tűnik a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártójának, a Dell-nek a felvásárlási története.

A társaság egyik nagytulajdonosa, a Southeastern Asset Management nyílt levélben tiltakozik Michael Dell és a Silver Lake kivásárlási ajánlata miatt, mi több az alapkezelő szerint a vállalat által március 29-én publikált anyag szerint nem magyarázzák meg pontosan azt sem, miért kellene a 13,65 dolláros részvényenkénti árat elfogadniuk a részvényeseknek.

A Dellben a második legnagyobb részesedéssel rendelkező cég szerint a számítógépgyártó által felállított tanács nem is vizsgálta meg a tulajdonosok számára a legkedvezőbb lehetőségeket sem. Az alapkezelő szerint azt sem indokolta meg a cég, hogy miért kellene a tőzsdéről kivezetni a Dellt.

Forrás: [origo]

A számítógépgyártóra papírjaira érkezett még március 22-én két alternatív felvásárlási ajánlat is, pontosabban két befektető is kifejezte szándékát, hogy megvenné a céget. A Blackstone kockázati tőke társaság piaci értesülések szerint 14,25 dolláros részvényenkénti áron venné meg a Dellt, míg a milliárdos aktivista befektető Carl Icahn a vállalat 58 százalékáért 15 dollárt fizetne papíronként. A Southeastern Asset Management véleménye szerint mindkét ajánlat elfogadásával jobban járnának a cég részvényesei, mint a Michael Dell féle javaslattal.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Blackstone néhány technológiai társasággal folytat tárgyalásokat azért, hogy hivatalosan közös ajánlatot tegyenek a vállalatra. A Blackstone egyébként a hétfőn utazott Texasba, a Dell központjába, hogy megkezdhessék a cég tüzetes átvizsgálását, ami után minden bizonnyal meghatározzák a vételárat.

A Dell árfolyama az utóbbi napokban 14,2 dollár körül szédelgett, vélhetően nem is nagyon fog mozogni addig, amíg hivatalos bejelentés nem érkezik a felvásárlási sztorival kapcsolatban.

A Dell árfolyama

Forrás: [origo]

Az ügy legfontosabb állomásai:

  • Január közepén terjedt el a hír, miszerint a Dell alapítója, elnök-vezérigazgatója a cég tőzsdei kivezetését fontolgatja
  • A kivásárlásban Michael Dell mellett a Silver Lake nevű kockázati tőke társaság vesz részt, a finanszírozók között több nagy bank mellett a Microsoft is feltűnt 2 milliárd dollárral
  • Az első hírek januárban 13-16 dolláros ajánlati árról szóltak, a tényleges ár végül 13,65 dollár lett
  • Az ajánlat 24,4 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, ami nagyjából 25 százalékkal magasabb, mint a pletyka elterjedése előtti piaci árfolyam
  • Az értékeltség nem túl magas még az ajánlati árral számolva is, de ezzel együtt sem valószínű a jelen pillanatban, hogy megemelt ajánlatra kerülne sor
  • Március 22-én a Blackstone és Carl Icahn is kifejezte szándékát, hogy megvenné a céget