Vágólapra másolva!
A reggeli vártnál gyengébb kínai makroadat, és annak következtében az ázsiai tőzsdék esése alapjában határozta meg ma az európai és amerikai piacokon tapasztalható rossz hangulatot. Különösen rontják a képet az árupiacokon látható nagyobb zuhanások, az arany és az ezüst óriási gyengülésben mozog, ennek következtében a külföldi részvénypiacokon is az eladók vannak fölényben. A hangulaton csak ronthatott a vártnál gyengébb amerikai makroadat, így a tengerentúli indexek egyre távolabb kerülnek történelmi csúcsaiktól. Emiatt itthon is nagyobb esések voltak láthatóak, az OTP és a MOL párosa nagyobb zuhanáson ment keresztül, ami a BUX-ot is egyre lejjebb taszította. A forint viszont ezzel mit sem törődve több hetes csúcsán mozog a főbb devizákkal szemben.
Vágólapra másolva!

Több hetes csúcson a forint

Európához hasonlóan a magyar tőzsdére is eladói nyomás nehezedett ma, melynek következtében a BUX 1,7 százalékos mínuszban, napi mélypontján zárt, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesített.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet a főbb papírok mélyrepülése húzta lejjebb, a MOL 3,1 százalékot, az OTP pedig 2,2 százalékot zuhant ma. Az olajpapír gyengülésében a nyersolaj árának esése játszhatott szerepet.

A többi blue-chip közül a Magyar Telekom 0,7 százalékot, az Egis pedig korrigálva pénteki nagyobb menetelését 1,9 százalékot esett. Egyedül a Richter tudott erősödni, mely 0,4 százalékkal értékelődött fel.

Forrás: [origo]

A forintra kezdetben nem igazán hatottak Gerhardt Ferenc mai parlamenti szavai, a jegybank megüresedő alelnöki pozíciójára javasolt szakember közölte, óvatos és megfontolt politikát fog folytatni az MNB. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni jegyzése kissé lejjebb ereszkedve hét hete nem látott mélységben, már a 294-es szint alatt mozog, míg kisebb erősödés után a dollár/forint árfolyama 224,5-nél, a svájci franké 241,7-nél található. Az előbbi esetében ez hat hetes, az utóbbinál öt hetes csúcsnak felel meg.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Ütik a bányacégeket Európában

Nem tudnak kikecmeregni a negatív tartományból a főbb európai részvényindexek, melyek többek között a vártnál gyengébb kínai makroadatok következtében kezdtek ma gyengülni.

A kínai gazdasági növekedés lassulása leginkább a bányatársaságok részvényeire van rosszabb hatással, ugyanis Kína a világ legnagyobb nyersanyagimportőrének számít, így az ország gyengélkedése ezeknek a cégeknek a termékei iránti keresletet is csökkentheti.

Ennek következtében a Randgold Resources 8,5 százalékos, a Kazakhmys 7,5 százalékot, a Polymetal International pedig 11 százalékot zuhant Londonban, egyre lejjebb lökve a FTSE indexet. Rajtuk kívül a Rio Tinto és a BHP Biliton 3,5-4 százalékos mínuszban tanyázik.

Forrás: [origo]

1,2 milliárd dollárért adhatja el a thaiföldi TMB Bankban lévő részesedését az ING, és a Reuters szerint a tranzakcióra májusban kerülhet sor. A részvény 0,9 százalékos mínuszban mozog.

478 millió euró körüli összeget kaphat a francia állam, ha az Airbusok gyártója, az EADS visszavásárolja az 1,56 százalékos részvénycsomagot - számolt be a Reuters. Az EADS papírok ezek után 0,3 százalékos gyengülésre képesek.

Az H&M-nek sincs túl jó napja, mivel három és fél éve nem volt ilyen gyenge hónapja a svéd cégnek, mint márciusban. Az egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 12 százalékot esett vissza, melynek oka főleg a rendkívül hosszú tél lehet. A papírok árfolyama 0,8 százalékot esett.

Ráugrottak a Citigroupra

Az európai tőzsdéken tapasztalható borongós hangulat az amerikai piacokra is rossz hatással van, a főbb tengerentúli részvényindexek távolodva történelmi csúcsaiktól nagyobb mínuszban mozognak. Az S&P 500 0,6 százalékot, a Dow Jones 0,5 százalékot, a Nasdaq pedig 0,8 százalékot veszített értékéből.

A jókedv kialakulást nem segítheti a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex vártnál gyengébb alakulása sem, mely áprilisban 3,1 ponton alakult a várt 7 pont helyett.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, a pénzügyi szektort leginkább a Citigroup 2,9 százalékos emelkedése segíti, miután a bank 30 százalékos profitnövekedésről, és a vártnál magasabb árbevételről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében.

Forrás: [origo]

A Sprint Nextel 16 százalékot ugrott, mivel egyre élesebbé válik a cég felvásárlásáért zajló csata. Ezúttal a Dish Networks ajánlott 17,3 milliárd dollár készpénzt és 8,2 milliárd dollárnyi részvényt a társaságért, amivel a Softbank 20 milliárd dolláros ajánlatát szeretnék felülmúlni.

8 százalékos pluszban mozog a Life Technologies, miután a Thermo Fisher Scientific 13,6 milliárd dollárért felvásárolja a genetikai vizsgálóeszközöket gyártó céget, ami részvényenként 76 dolláros árnak felel meg.

A nyersanyagok piacán is nagyobb mélyrepülések láthatóak ma, az arany 120 dollárt zuhant, és már az 1370 dolláros szint alatt mozog a jegyzése, ami több mint két éves mélypontnak felel meg. A nemesfém az elmúlt két napban 10 százalékot veszített értékéből, amiben technikai tényezők, és a javuló globális növekedési kilátások egyaránt szerepet játszhatnak. Rajta kívül az ezüst ennél is rosszabbul járt, 11 százalékot zuhanva a 24 dolláros szint alatt mozog a jegyzése.

A WTI nyersolaj szintén esik, közel 3 százalékos mínusz után már 88,6 dollárnál található az árfolyama.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]