Vágólapra másolva!
Nagyot téptek nap végén a magyar részvényeken, az OTP árfolyama valósággal megbokrosodott. A bankpapírok 4 százalékkal kerültek feljebb, vagyis az elmúlt napok szűk oldalazásából igen markáns kitörést produkáltak. Ráadásul felfelé, ami jó jel lehet az előttünk álló időszakra. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az OTP a mai emelkedésével az idei év harmadik legjobb teljesítményét produkálta, és a 8 milliárd forintos forgalom is felülmúlta az elmúlt napok átlagát. A jegybank növekedés ösztönző programjának részletei jól estek a befektetőknek, bár a nagy nap végi emelkedés okait egyéb tényezők is magyarázhatják.  
Vágólapra másolva!

Tovább húzták zárásra az OTP-t

Nagy napja volt ma az OTP-nek, hiszen a bankpapír az idei harmadik legerősebb teljesítményét mutatta fel. A négy százalékos hegymenetnek köszönhetően ráadásul a részvény árfolyama felfele tört ki az elmúlt napok szűk sávjából, ami technikai értelemben véve is kedvező képet fest a következő napok vonatkozásában (pláne, hogy a forgalom is az elmúlt napok átlaga feletti volt).

Ha minden jól megy, az OTP még a februárban és márciusban elért lokális csúcsokig is kapaszkodhatna, melyek valamelyest az 5000 forintos lélektani szint alatt találhatóak.

Az OTP árfolyama (Ft)

Forrás: [origo]

Az OTP megbokrosodásának okát részben a nap végi nagy felpattanás magyarázza, ami hozzávetőlegesen 2 százalékos pluszt rakott hozzá a teljesítményhez. Hónap vége van, vagyis a mozgás összefüggésben állhat azzal a tőzsdei jelenséggel, miszerint ilyenkor egyes nagy piaci szereplők, befektetési alapok jobb szeretnek magas árfolyamokat látni a jelentéseik elkészítésekor, melynek érdekében tesznek is a részvény piacán (vagyis vásárlásokkal jelentkeznek). Ezzel vág egybe, hogy információink szerint az OTP piacán ma a legnagyobb nettó vevők olyan brókercégek voltak, melyek köztudottan intézményi ügyfeleket szolgálnak ki.

Az OTP régiós bankoknál erősebb teljesítményéhez az is hozzájárulhatott, hogy a jegybank hitelösztönző programjának mai részleteit alapvetően pozitívan fogadták a befektetők. Mindezek miatt egyébként a magyar tőzsde egész nap kiemelkedően teljesített a főbb európai piacokhoz képest, a BUX ráadásul zárásra tovább növelte előnyét, és 2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A többi blue-chip közül a MOL szintén megugrott a nap végén, és 2 százalékot erősödött. Az OTP és a MOL megugrása a többi főbb papírra is pozitív hatással volt, a napközbeni lagymatag mozgás után a Magyar Telekom 1,2 százalékkal értékelődött fel, míg a Richter 0,5 százalékot erősödött.

Az Egis viszont nem tudott csatlakozni társaihoz, mivel 0,8 százalékot esett. Az Egis gyengébb teljesítményében szerepet játszhatott az is, hogy a cég dél-koreai partnerének egyik nagy versenytársa további hat hónapos szabadalmi védettséget nyert Európában.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy 2,8 százalékot erősödött ma, melynek egyik oka lehet, hogy a cég éves rendes közgyűlésén bejelentette, várhatóan 2013. május 7-én kerül átadásra a Miskolci Geotermikus Projekt első szakasza.

A forint délutánra teljesen elvesztette előnyét, amit Matolcsy György sajtótájékoztatója alatt szerzett meg, és az euróval szembeni jegyzése visszaereszkedett a 300-as szint fölé. A dollár/forint árfolyama 227,7-nél, a svájci franké 245,1-nél mozog.

EURHUF napi árfolyama

Forrás: [origo]

Továbbra is szárnyal a Deutsche Bank

A bíztató nyitás után lefelé vették az irányt a főbb európai részvényindexek napközben a kiábrándító makroadatok után. Olaszországból ugyanis elkeserítő munkaerőpiaci adat látott napvilágot, mely szerint 11,5 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, ami igaz, hogy alacsonyabb a várt 11,7 százaléknál, viszont a fiatalok körében 38,4 százalékra nőtt a mutató.

Ezen túl a spanyol gazdaság is mély gödörben van, a GDP 2 százalékot zsugorodott az első negyedévben egy év alatt, ami viszont megfelelt az elemzői konszenzusnak. Különösen negatív, hogy sorozatban hetedik negyedéve mutat csökkenést a spanyol GDP.

Az elmúlt három év legalacsonyabb inflációs adata látott napvilágot ma az eurózónában, a fogyasztói árindex éves alapon 1,2 százalékon nőtt áprilisban. Ugyanakkor az eurózóna munkanélküliségi rátája 12,1 százalékra ugrott, ami 1995 óta a legmagasabb értéknek számít. Az előbbi adatok viszont felerősítik a reményeket, hogy az EKB további monetáris lazítást fog bejelenteni csütörtöki ülése után, a jegybanki alapkamat akár 25 bázisponttal is csökkenhet.

A főbb tőzsdemutatók közül egyedül a német DAX tud emelkedni, melyet elsősorban a Deutsche Bank 6,5 százalékos ugrása segíthet. Németország legnagyobb bankja ugyanis erős első negyedéves számokat tett közzé gyorsjelentésében.

Forrás: [origo]

A BP olajgigász profitjának visszaeséséről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében, azonban a nyereség félmilliárd dolláros zsugorodása még így is kellemes meglepetést okozott, mivel a szakértők ennél nagyobb mértékű csökkenésre számítottak. Ennek köszönhetően a papírok több mint 2 százalékot erősödtek.

A UBS svájci bankház viszont az elemzői várakozásokat meghaladó eredményről számolt be, melynek hatására kilőtt az árfolyam, a cég részvényei 5,9 százalékkal emelkednek.

UBS árfolyama (Svájc)

Forrás: [origo]

Hét hónapos csúcson a fogyasztói bizalom az USA-ban

Leginkább az európai tőzsdéken uralkodó enyhén borongósabb hangulat miatt Amerikában sem tud megalapozódni a vételi kedv, melynek kialakulását a felemás makroadatok sem segíthetik.

Az S&P Case-Shiller lakásárindex szerint éves alapon 9,3 százalékkal drágultak a lakások februárban az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában, ami kisebb meglepetést okozott, mivel az elemzők "csupán" 9 százalékos drágulásra számítottak. A fogyasztói bizalom is kellemes meglepetést okozott, a mutató 68,1 pontra ugrott áprilisban a várt 61 pont helyett, ami héthavi csúcsnak felel meg.

A chicagói beszerzési menedzser index viszont csalódást okozott áprilisi 49 pontos értékével, mivel előzetesen 52,5 pontos értéket vártak a szakértők. Ez a chicagói feldolgozóipar és szolgáltató szektor zsugorodásáról árulkodik.

Ezek után a tengerentúli tőzsdéken inkább az eladók vannak többségben, így a főbb részvényindex kisebb eséseket mutatnak. Az S&P 500 tegnapi történelmi zárócsúcsától 0,1 százalékkal került lejjebb, a Dow Jones pedig 0,2 százalékot esett. A Nasdaq viszont 0,1 százalékos pluszban mozog, leginkább az Apple erősödésének köszönhetően.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a technológiai szektor emelkedik ki, köszönhetően a legnagyobb komponensű Apple 2 százalékos emelkedésének. Az óriásvállalat bejelentette, 1996 óta először fog kötvény kibocsátani, melynek keretében hat sorozatnyi kötvényt dobnának a piacra 3, 5, 10 és 30 éves lejáratú papírok formájában, az első két lejárat esetében fix és változó kamatozású papírt is értékesíteni akarnak, utóbbiak viszont fix kamatozásúak lennének.

Forrás: [origo]

A Pfizer viszont nagyobbat esett, miután a gyógyszergyártó a vártnál gyengébb eredményekről számolt be gyorsjelentésében. Ráadásul a társaság visszavágta idei profitvárakozásait is a gyenge eredmények miatt, ennek következtében a vállalat részvényei 5 százalékos mínuszban is megfordultak.

A Valero viszont 2,6 százalékot ugrott a Bloomberg konszenzusához képest lényegesen jobb negyedéves beszámolója után. A vállalat a tavalyi év azonos időszakához képest minimálisan növelni tudta az olajfinomítói tevékenységét, így az első három hónapban 2,57 millió hordónyi olajat állítottak elő.

Forrás: [origo]

A Best Buy papírok valósággal menetelnek, miután az amerikai társaság bejelentette kivonulását Európából. A vállalat több mint 700 millió dollárt kap a részesedés eladásáért, a részvények pedig már 10 százalékot drágultak.