Mégsem szól majd akkorát a gázforradalom

Vágólapra másolva!
A vártnál lassabban haladhat a palagáz és palaolaj Észak-Amerikán kívüli kitermelése, emiatt az óriási lelkesedéssel várt palagáz forradalom terjedése mégsem lesz olyan gyors, mint amire sokan számítanak - véli a Shell nemzetközi olaj és gázkitermeléséért felelős igazgatója. Elsősorban a megfelelő technológia és a szakképzett munkaerő hiánya miatt maradhat el a várttól a palagáz és a palaolaj kitermelése a többi kontinensen.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Amerikán kívüli palagáz és palaolaj tartalékok kitermelése a vártnál jóval lassabban haladhat a jövőben - véli Andrew Brown, a Shell nemzetközi olaj és gázkitermeléséért felelős igazgatója. Brown szerint ennek oka a palagáz kitermeléséhez szükséges megfelelő technológia és a szakképzett munkaerő hiánya a többi kontinensen, emiatt a palagáz és palaolaj-kitermelés növekedése ezekben a régiókban elmaradhat a várakozásoktól - írja a Financial Times.

Az észak-amerikai palaolaj-kutató cégek jóval fejlettebb technológiával rendelkeznek, mint a többi kontinensen tevékenykedő társaságok. Ezen túl a szabályozói környezet rugalmatlanabb Európában, mint Amerikában.

Ezek következtében Brown szerint a gázpiaci forradalom tovább terjedése Amerikából nem lesz olyan gyors, mint amire sokan számítanak, emiatt további energiaforrások lesznek szükségesek, mivel az olaj és gáz iránt egyre növekszik a kereslet.

Az Észak-Amerikán kívüli palagáz és palaolaj-kitermelés nem megfelelő mértékű haladásáról számoltak be más olajipari vállalatok is. Az Exxon Mobil például leállította lengyelországi palagáz kutatásait, míg a Chevron közölte, nem valószínű, hogy ebben az évtizedben meg tudják kezdeni az európai kitermelést.

Mint többször is írtunk róla, óriási lehetőség rejlik a palagázban, amit már számos vállalat felismert. A világ egyik végében olcsón meg lehet vásárolni a nyersanyagot, majd átalakítva, cseppfolyósítva tankerhajókon szállítva el lehet juttatni olyan helyre, ahol lényegesen drágábban el tudják adni. Emiatt a Shell is számos országban indított palagáz-kitermelő projektet, többek között Kínában, Törökországban, Dél-Afrikában és Ukrajnában, valamint szerződést kötött a Gazprommal az oroszországi palaolaj kutatások megkezdéséről is. Ugyanakkor Brown közölte, a befektetők és a fogyasztók ne számítsanak kézzel fogható eredményekre ezektől a projektektől rövid távon.

Brown úgy véli, Észak-Amerika után Kínában a legfejlettebb a palagáz és palaolaj kutatási ágazat, emiatt a hatalmas országban a Shell a meglévő 23 fúróprojektje mellé további 18-at tervez indítani ebben az évben.