Mégsem akkora fejesek a guruk?

Vágólapra másolva!
A gurukról általában azt tartják, hogy előre látják a jövőt, meg tudják jósolni a tőzsdei árfolyammozgásokat, ezért minden megszólalásukat kiemelt figyelem övezi a befektetők részéről. A Warwick Business School egyik pénzügykutatója viszont igencsak lerombolja a gurukról kialakított képet, ugyanis a szakember azt állítja, hogy a pénzügyi szakmában nagy tekintélynek örvendő szakértők jóval rosszabb jósok az átlagnál, és ha néha mégis telibe talál egy jóslatuk, az csupán a szerencse műve.
Vágólapra másolva!

A guruk nem jósok, csupán szerencsések

A híres befektetési guruk nyilatkozatai jóval nagyobb figyelmet szoktak kapni a befektetők és a különböző hírportálok részéről, mint például egy átlagos elemző véleménye. Ha egy ilyen szakember fejti ki várakozásait egy témában, annak a piaci szereplők általában nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mondván, a milliárdos guru biztos tudja.

Azonban egy korábbi cikkünkben már rámutattunk, az egyes szakértők jóslatai és a valóság legtöbbször köszönőviszonyban sem volt egymással, ami rávilágított arra, hogy még a neves professzorok és milliárdos befektetők sem tudják mindig pontosan előrejelezni az árfolyamok alakulását.

A Harvard Business Review magazin egy pénzügykutatóval készített interjú alapján azt írja, hogy azok a szakértők, akik egy váratlan, kevésbé valószínű eseményt eltaláltak, csupán szerencsések voltak, nem jövőbelátók.

A Warwick Business Schoolban dolgozó Jerkell Denrell egy kutatómunka eredményeként azt állapította meg, hogy a váratlan eseményeket egyszer eltaláló guruk hosszútávon jóval rosszabb jósoknak bizonyultak az átlagnál.

Ezekre a szakértőkre a közvélemény viszont jóval élénkebben emlékszik, mivel nagy nyereséget értek el jóval valószínűtlenebb események bekövetkezésekor. Ezért ezek a szakemberek annak ellenére híresebbek és elismertebbek a többi szakértőnél, hogy a legtöbb előrejelzésük hosszútávon jóval rosszabbnak bizonyult az elemzői átlagoknál.

Az ilyen guruk nagyon nagy valószínűséggel csupán a szerencsének köszönhetik, hogy egy-egy váratlan jóslatuk igaznak bizonyult, a közvélemény mégis a legtöbbször hozzájuk fordul tanácsért a hírességük miatt.

A professzor szerint a kutatásának célja, hogy rámutasson arra, a kiugró eredményeket nem mindig a kiemelkedő képességek okozzák, hanem a szerencse is nagy szerepet játszik bennük. Ebből kifolyólag az egyszer-egyszer kimagasló teljesítményt elérő szakértőket kevesebb jutalomban kéne részesíteni.

Denrell szerint hibás csupán a guruk véleményére támaszkodni a befektetések során, mert hiába nyer nagyot a befektető egyszer, ha igaznak bizonyul egy hihetetlen jóslat, ha hosszútávon nagyobb veszteségeket szenved el a tévedhetetlennek hitt szakértő követése miatt.

A guruk is tévedhetnek

Denrell kutatását támaszthatja alá fentebb említett, egyik korábbi írásunk, mely a nagy befektetési guruk néhol igencsak pocsék jóstehetségére mutatott rá.
Többek között Bill Gross és El Erian, a PIMCO alapkezelő két igazgatója, Bob Janjuah, a Nomura elemzője, valamint Soros György is a részvényárfolyamok zuhanására számított 2009-2011 között, ami végül csak nem következett be.

Forrás: [origo]

A jelenlegi helyzetet ismerjük, a Dow Jones folyamatosan történelmi csúcsokat ütött a napokban, és változatlanul mindenkori legmagasabb csúcsa körül tanyázik, míg az S&P 500-nak is csupán néhány pont hiányzik a csúcsdöntéshez.

Vészmadarakból továbbra sincs hiány

A hasonló vészjósló nyilatkozatok pedig továbbra is záporoznak a guruk felől, Mark Faber, a folyamatosan a vészmadár szerepében tetszelgő híres befektetési szakember jó esetben csupán havonta egyszer a részvénypiacok összeomlásával riogat. A korrekció eddig még nem következett be, de ha Faber sokáig mondogatja, előbb-utóbb úgyis igaza lesz.

Mark Mobius ezzel szemben nem a részvénypiacok, hanem az eurózóna csődjével riogatott márciusban, míg Jeremy Grantham, a GMO befektetési társaság vezetője nem állt meg itt, a szakértő egészen a közelgő világvége lehetőségéig merészkedett, ami szerinte a mostani globális civilizáció esetében elkerülhetetlenné válik.

Rajtuk kívül a neves hírlevélíró, Dennis Gartman a BusinessInsidernek korábban úgy nyilatkozott, hogy lezárta vételi pozíciót, és már csak a partvonalról nézi a szerinte nem sokáig tartó részvénypiaci szárnyalást.

Természetesen ezzel az írással nem akarjuk kétségbe vonni az általuk elért eredményeket és megkérdőjelezni tudásukat, csupán arra szerettünk volna rávilágítani, hogy az árfolyamok alakulását még híres professzorok és milliárdos befektetők sem tudják mindig pontosan előre jelezni.