Vágólapra másolva!
A magyar parketten a vevők vannak többségben egyelőre, bár a pluszok mértéke még nem túl nagy, a BUX 0,2 százalékkal emelkedik. A forint továbbra is a 298-299-es sáv között mozog csütörtök óta az euróval szemben.Európában jól indult a reggel a piacokon, az összes vezető nyugat-európai index a pozitív tartományban mozog. Ma már a német DAX is felvette a többi börze ritmusát, azok után, hogy pénteken még alulteljesítő volt. A német index 0,7 százalékkal erősödik.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Rábólintottak a japán pénznyomdára
Vágólapra másolva!

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

Jól indult a reggel a budapesti tőzsdén, a BUX 0,2 százalékkal emelkedik, miután pénteken is közel 1 százalékos pluszban fejezte be a napot a hazai tőzsde, amit a Mol 1,5 százalékos emelkedéssel segített, de a többi blue-chipnek is jól ment a Magyar Telekomon kívül. A régióban ma a magyar parkett áll leghátul, míg a cseh index már 1 százalék felett emelkedik.

Forrás: [origo]

Ma eddig az OTP 0,04 százalékkal emelkedik, a Mol 0,1 százalékkal megy feljebb, míg a Magyar Telekom a pénteki alulteljesítését követően 0,5 százalékkal erősödik. A két gyógyszerpapír is a pozitív tartományban kezdett, az Egis 1, míg a Richter 0,03 százalékkal kerül feljebb.

Forrás: [origo]

Közös vállalat létrehozását tervezi a Mol és a török állami olajtársaság, a TPAO a szibériai Baitugan olajmezőn található olaj kitermelésére, a török Hurriyet napilap szerint. A mezőről napi 12 ezer hordó olajat hoznának a felszínre, ami azt jelentené, hogy a jelenlegi 5500 hordós napi kitermelés több mint megduplázódna.

6,3 százalékkal zuhan az ANY Biztonsági Nyomda, miután ma már a papíronkénti 44 forintos osztalék nélkül forognak a cég részvényei a tőzsdén. Pénteken lehetett utoljára a Nyomda részvényeit osztalék reményében vásárolni a tőzsdén.

Varga Mihály elmondása szerint az IMF-nél pozitívan fogadták, hogy "rendkívül kedvező" a magyar államháztartás egyensúlyi pozíciója. A tavalyi 2 százalékos államháztartási hiány nem csak a kormány, hanem az IMF és a Világbank képviselői számára is kedvező fejlemény volt - nyilatkozta az MTI-nek a nemzetgazdasági miniszter. Ezzel együtt Varga szerint, Magyarországnak jelenleg nincs szüksége pénzügyi segítségre, melyet az IMF is hasonlóképp gondol.

Áder János köztársasági elnök ma délután nevezi ki Gerhardt Ferencet az MNB alelnökének. Gerhardt a korábban lemondott Király Júlia helyét veszi át a jegybanknál.

A forint továbbra is a 298-299-es szint között mozog az euróval szemben. Még múlthét csütörtökön gyengült vissza a forint ebbe a sávba, miután a Goldman Sachs-et követően a Morgan Stanley is gyengébb forintárfolyamot vár az elkövetkezendő időszakban. Év végére vonatkozóan 320 közelébe várja az EURHUF árfolyamot a bankház. A svájci frankkal szembeni árfolyam 245,1, míg a dollár/forint keresztárfolyam 228,5 közelében ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyam

Forrás: [origo]

Szépen indul a nap Európában

Ma is jól indul a kereskedés Nyugat-Európában azok után, hogy már pénteken is kedvező hangulat uralkodott a vezető piacokon. Egyedüli kivétel a DAX volt, ami csökkenéssel zárt, de ma már a német index is 0,7 százalékos pluszban mozog.

Forrás: [origo]

A befektetők vételi kedvét a japán pénznyomtatás G20-as vezetők általi elfogadása is támogatja, akik elfogadták, hogy a japán jegybank a jen gyengítésével küzd a defláció ellen.

2,8 százalékkal esnek a Philips részvényei, miután a várt 441 millió eurós EBITDA helyett csak 421 millió eurót ért el a holland cég az első negyedév során. A vállalat 161 millió eurós nettó profitja is elmaradt a konszenzustól várt 163 millió eurótól. A társaság azonban megerősítette a korábbi prognózisait, továbbra is lassulásra számít Európában és USA-ban is.

A Philips árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]

Csupán csak 4 százalékkal tudták növelni autóeladásaikat a luxusautók gyártói Kínában, míg a világpiacon 17 százalékos növekedést tudtak elérni. Korábban épp a fordítottja volt jellemző a trendnek, Kínában bővült a legjobban az értékesítés.

Az ArcelorMittal szerint csökkenteni kellene Franciaországban az energiaárakat, továbbá a munkaerőpiacot rugalmasabbá kellene tenni ahhoz, hogy az ország versenyképesebbé váljon. Az energiaáraknak USA-val, vagy Németországgal azonos szintűnek kellene lennie, hogy a cég a Florange gyárában növelje a termelést. A vállalat részvényei 0,8 százalékkal emelkednek.

A Hermes francia luxuscég 10 százalékos árbevétel növekedésről számolt be az első negyedévre vonatkozóan, amit elsősorban az ázsiai piacokon elért jó eredmény hajtott. A párizsi központú vállalat 857 millió euró bevételt ért el, míg az elemzők 854 millió eurót vártak. A cég részvényei 0,4 százalékkal mennek felfelé.