Tescóból vásárol a milliárdos is, csak másképp

Vágólapra másolva!
Megduplázná a Tescoban meglévő részesedését a híres befektetési guru, Warren Buffett. Az omahai bölcs 5 százalék körüli csomagjával már jelenlegi is a brit kiskereskedő legnagyobb tulajdonosának számít. Kapcsolatuk kezdete 2006-ra tehető, amikor is a milliárdos 1 százalékos részesedést vásárolt a Tescoban, melyet az évek során újabbnál újabb vételek követtek.
Vágólapra másolva!

Piaci spekulációk szerint 10 százalékra növelné részesedését a Tescoban a híres befektetési guru, Warren Buffett - írja a brit Daily Mail. Befektetési cége, a Berkshire Hathaway 5,08 százalékos csomagjával már jelenleg is a legnagyobb tulajdonosnak számít, a részesedés duplázásával pedig tovább nőhet befolyása a világ harmadik legnagyobb kiskereskedőjében.

Az omahai bölcs először 2006 májusában vásárolt be a kiskereskedő részvényeiből. Közel hét éve 1 százalékos részesedésre tett szert, melyet az évek során tovább hizlalt. Legutóbb 2012 januárjában növelte pakkját 5,08 százalékra az addigi 3,21 százalékról.

A Buffett által Tescoba fektetett összeg egyelőre még csak minimális mértékben térült meg. Az 5 százalékos csomag piaci értéke a legutóbbi záróár alapján mintegy 2,42 milliárd dollárra tehető a 2,35 milliárd dolláros bekerülési árral szemben. A pozitív teljesítményhez persze az is kellett, hogy tavaly jókor tartott nagybevásárlást a kiskereskedőben. Az akkori lépés nem volt váratlan, hiszen a guru már korábban is felhívta a figyelmet, hogy ha tovább esik a Tesco árfolyama, akkor további részvényeket kíván vásárolni.

Warren Buffett nagyobb vételei a Tescoban (London - havi grafikon)

Továbbra is nagyvadakra vadászik a guru

2012 nem volt a legsikeresebb éve a Berkshire Hathawaynek, ugyanis egyrészt az S&P500 indexet sem teljesítette túl hozamban a társaság, valamint nagyobb akvizíciót sem hozott tető alá. Célpont persze akadt, nem is akár mekkora, az NYSE Euronext felvásárlása azonban kudarcba fulladt.

2013 jól indult, hiszen sikerült a Heinz élelmiszeripari céget megvásárolni a 3G Capitallel karöltve, sőt, a ketchupjairól híres céghez máris sikerült átcsábítania a Burger King sikerességében nagy szerepet játszó nagyágyúját, Bernardo Hees vezérigazgatót.