Lendületet vesztett Kína, mi lesz így a világgal?

Vágólapra másolva!
Meglepetésre 7,7 százalékra csökkent a kínai GDP növekedési üteme idén az első negyedévben a várt 8 százalékos, illetve az előző év utolsó negyedévében tapasztalt 7,9 százalékos bővüléssel szemben. Továbbá a szintén ma publikált ipari termelés is a kínai gazdaság folytatódó gyengélkedéséről árulkodik. Mi várható a következő negyedévekben, ha már most sem látszik a tavaly nyár végén indított beruházásösztönző kormányzati program hatása? 
Vágólapra másolva!

Korábban írtunk arról, hogy a kínai növekedés okozhat még igazgalmakat a tőzsdéken, ugyanis az ázsiai országban gazdasági növekedés lassulása is jelentős világgazdasági következményekkel járhat. Arra a konklúzióra jutottunk, hogy Kína a gazdasági növekedés terén szolgálhat még negatív meglepetéssel, és akár a pozitív tőzsdei hangulat megzavarására is alkalmas lehet.

Újra lassult a növekedés üteme

A ma közzétett kínai növekedési adatok alapján a befektetőknek nincs okuk túl sok örömre. Az idei első negyedévben az ázsiai ország gazdasága 7,7 százalékos ütemben bővült, ami ugyan jelentős növekedés, de elmarad mind az elemzők által várt 8 százalékos, mind a tavalyi év utolsó negyedévében tapasztalt 7,9 százalékos bővüléstől.

Forrás: [origo]

A tavaly nyár végén beindított fiskális beruházásösztönző intézkedések hatása mégse olyan jelentős, mint ahogy azt sokan gondolták. Elemzők korábban még arról beszéltek, hogy az idei év első felében érezhető lesz a kormányzati intézkedések hatása, de a jelenlegi számok szerint összességében mégis csak lassult a növekedés az előző negyedévhez képest.

A kormány az előző hónapban 7,5 százalékos növekedési prognózist fogalmazott meg az idei évre, bár a neves elemzőházak közül a JP Morgan és az RBS is 7,8 százalékos növekedéssel számol. A JP Morgan elemzője szerint az első negyedévben tapasztalt hitelkihelyezések az év hátralévő részében támogatni fogják a fellendülést.

A Világbank valamivel pozitívabban látja a helyzetet és 8,3 százalékos növekedésre számít idén, azonban hosszabb távon, az évtized végére ők is "csak" 6-7 százalékos növekedési ütemet valószínűsítenek.

Forrás: [origo]

Az előzőeknél sokkal drasztikusabb véleményt fogalmazott meg a világ legnagyobb bányatársasága, a BHP Billiton vezére, aki szerint a kínai gazdaság két év múlva már csak 6 százalékos éves növekedésre lesz képes.

A Kínai Statisztikai Hivatal szóvivője szerint a 7,7 százalékos növekedés egyáltalán nem nevezhető gyengének, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az új kínai vezetés már nem a mennyiségi növekedésre hanem a minőségi növekedésre kíván fókuszálni. A szóvivő szerint a városiasodás nyomán megugró belső kereslet hozzá fog járulni a növekedés felfutásához. Ugyanakkor hozzátettte azt is, hogy 30 év erős növekedést követően a kínai gazdaság egy lassúbb növekedési szakaszba lépett.

A HSBC elemzője szerint Kína lassulása elsősorban a nyersanyag exportőr országoknak, mint például Ausztrália, valamint latin-amerikai és néhány afrikai ország számára lehet fájó.

Más adatok is gyengülésről árulkodnak

Az első negyedévben látható folyamatok további folytatódására utal a legfrissebb ipari termelési adat is, ami a vártnál gyengébb növekedésről tanúskodik. A várt 10,1 százalék helyett "mindössze" 8,9 százalékos bővülés volt márciusban, ami az előző havi 9,9 százalékhoz képest is számottevő visszaesés.

Forrás: [origo]

A kiskereskedelmi forgalom a vártnak megfelelően 12,6 százalékkal bővült, szemben a tavalyi év utolsó három hónapjának átlagos 14,9 százalékos növekedésével. Ez azonban még mindig nem arról árulkodik, hogy a belső kereslet képes lenne átvenni a "gazdasági növekedés motorja" szerepet a beruházásoktól.

Forrás: [origo]

A tárgyi eszköz befektetések növekedési üteme is lassult az első három hónap során a tavalyi negyedik negyedéves 21,2 százalékhoz képest 20,9 százalékra. Ez szintén gyengébb, mint amire az elemzők számítottak.

A gyengélkedés illetve a múlt héten publikált kedvező inflációs adatok ellenére a UBS elemzője úgy véli, hogy nincs tér tovább monetáris lazításra, mivel a hitelek már így is túl gyors ütemben növekednek az alacsony kamatok miatt. Már korábban mi is írtunk róla, hogy a kínai pénzügyi rendszer jelentős veszélynek van kitéve a hitelezés felfutása miatt, ezért megfontolt lépésekre van szükség a monetáris politika részéről. Ezt támasztja alá a Fitch múltheti véleménye is. A hitelminősítő "AA-"-ról "A+"-ra vágta vissza az ország szuverén adósbesorolását, és egyúttal aggodalmának adott hangot a kínai hitelbuborék felfúvódása miatt.

Forrás: [origo]

Úgy tűnik tehát, hogy a tavaly nyár végi kormányzati beruházásösztönzés hatása az idei év első felében már nem érvényesül olyan jelentősen, mint azt sok elemző gondolta. Ennek ellenére az első negyedévben felfutó hitelezés várhatóan pozitív hatással lesz a következő negyedévekben, ezért nem szabad még temetni a Kínai gazdaságot. A monetáris politika részéről azonban fontos döntések előtt állunk, ugyanis a hitelezés sokak szerint tényleg kezd buborék gyanús méreteket ölteni, ugyanakkor az inflációs nyomás még nem mutatja, hogy túlfűtött lenne a gazdaság. Ami eléggé valószínű,hogy további monetáris lazításra nem lehet számítani, mert az infláció mellett a rendszer szintű pénzügyi kockázatokat is figyelemmel fogja kísérni a jegybank.

A Shanghai Composite Index eséssel reagált a vártnál gyengébb gazdasági adatkra, és tovább folytatta február óta tartó vesszőfutását.

Shanghai Composite Index

Forrás: [origo]