Vágólapra másolva!
Az eladók voltak többségben az ázsiai piacokon, habár az ausztrál kamatdöntö ülés hatására az ottani börze emelkedéssel zárt. Ugyanakkor Japánban a jen erősödése miatt a Nikkei nagyobb 1 százalékos mínuszban zárt. A befektetők a csütörtöki japán kamatdöntő ülés előtt kissé bizonytalanok, hogy vajon folytatja-e várt laza monetáris politikáját jegybank.Amerikában is csökkenéssel zárták a húsvét hétfői kereskedést a főbb indexek, ami elsősorban a vártnál gyengébb márciusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindexnek tudható be.Kisebb csökkenéssel kezdhetik a napot a vezető nyugat-európai tőzsdék a határidős indexek alapján. Ma több fontosabb makroadat is érkezik majd Európából, méghozzá a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek, illetve az eurózónára vonatkozó munkanélüliségi ráta.
Vágólapra másolva!

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Többségében csökkenéssel zártak a vezető ázsiai indexek a keddi kereskedés során. A japán Nikkei 1 százalékkal került lejjebb, folytatva ezzel hétfőn megkezdett csökkenését. A jen egészen a 93-as szint alá erősödött a dollárral szemben. A tokiói tőzsdén valószínűleg az erős jen miatt voltak az eladók többségben.

Forrás: [origo]

Ázsiai piaci szakértők szerint ahogyan haladunk a vállalati jelentési szezon felé a befektetők valószínűleg úgy gondolják, hogy a japán deviza valahol a 95-ös szint környékén állhat legjobb esetben is a dollárral szemben, ez pedig ahhoz is vezethet, hogy a Nikkei egészen a 11 300-as szintig korrigál vissza. A japán parketten a nagy exportőrök közül a technológiai papírok vezették az esést. A Nikon 4,6 százalékkal, a Canon pedig 3,4 százalékkal zuhant.

Csütörtökön tartja majd kamatdöntő ülését a japán jegybank, amit a befektetők kiemelt figyelemmel kísérnek, hiszen itt dől majd el, hogy a Bank of Japan elkötelezett lesz-e a várt laza monetáris politika mellett.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Ausztráliában már meg volt a kamatdöntő ülés, amelyen a jelenlegi 3 százalékos szinten hagyta a monetáris tanács az alapkamatot, amit az ausztrál tőzsde 0,4 százalékos emelkedéssel fogadott. Ezzel a jegybank elköteleződését mutatta az élénkítő monetáris politika mellett, valamint megerősítette, hogy az inflációs környezet is teret enged további kamatcsökkentésnek ha az szükséges lenne.

Az elemzői konszenzussal megegyező lett a márciusi kínai HSBC által gyűjtött feldolgozóipari beszerzési menedzserindex. Az április első napján megjelenő adat 51,6 pont lett. A hivatalos kínai adat pedig 50,9 pontra rúgott az előző 50,1 pontot követően, de elmaradt a konszenzusban szereplő 51,2 ponttól. A Shanghai Composite és a hongkongi Hang Seng is csökkenést mutat, előbbi 0,2 százalékos, míg utóbbi minimális 0,01 százalékos mínuszban jár, a dél-koreai Kospi pedig 0,5 százalékkal gyengült.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: [origo]

Csökkenéssel zártak az amerikai tőzsdék

Amerikában csökkenéssel zárták a húsvét hétfői kereskedést a főbb indexek, amit elsősorban a gyenge márciusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke okozhatott. A mutató csak 51,3 pont lett a várt 54 ponttal szemben. A Nasdaq 0,8 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Dow Jones 0,04 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]

Tízből csupán két S&P 500 szektor volt képes növekedni hétfőn, a legjobb formában az egészségügyi és a távközlési részvények voltak, míg az ipari és a technológiai papírok halványabban teljesítettek.

Forrás: [origo]

Eladja a Hess Corporation az orosz Samara-Nafta leányvállalatát az orosz Lukoil társaságnak 2,05 milliárd dollárért. Az amerikai olajcég már korábban bejelentette, hogy számos eszközétől akar megválni idén azért, hogy főként a kutatásra és kitermelésre tudjon fókuszálni a társaság.

Nyereséges negyedévet zárhat a Tesla Motors az S modell iránti kiugró eladások miatt - közölte hétfőn az elektromos autók gyártója. A társaság nem gyárt a S típusból olcsóbb változatot, mivel szerint arra nem lenne kereslet, inkább a jobb felszereltségű, drágább változatot preferálja majd. A részvény 16 százalékos ugrást mutatott be a hírre.

Április 4-én bejelentésre készül a Facebook, a társaság erről küldött ki meghívót. Több találgatás szerint egy okostelefon bemutatására készül a közösségi oldal, melyet a HTC-vel fejlesztettek közösen.

Kisebb mínuszban kezdhetik a kereskedést az európai tőzsdék a határidős indexek alapján. Ma délelőtt fontosabb makroadatok érkeznek majd Európából, méghozzá a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek az eurózónából, Németországból, Franciaországból. Az eurózónából még a munkanélküliségi ráta is napvilágot lát majd délelőtt 11 órakor.