Válság előtti szinten az amerikai autópiac

Vágólapra másolva!
Továbbra is folytatódik az autóértékesítések számának növekedése az USA-ban, derült ki a főbb gyártók által közzétett márciusi értékesítési adatokból. Valamennyi autógyártó növekedésről tudott beszámolni a márciusi időszakban, ami különösen figyelemre méltó annak tükrében, hogy tavaly pont a márciusi hónap volt a legerősebb. Így nem meglepő, hogy a teljes március havi autóértékesítés nem csak az 1 évvel korábbit, hanem az elmúlt évek összes havi értékesítését is meghaladja.
Vágólapra másolva!

Kiváló az összkép

Kiváló hónapon vannak túl a nagy autógyártók az amerikai piacokon, derült ki a márciusi értékesítési adatokból. A legtöbb gyártó képes volt túlszárnyalni az elemzői konszenzusban szereplő értékeket, továbbá kivétel nélkül minden gyártó a forgalom bővüléséről tudott beszámolni. Ezzel tehát folytatódhat az utóbbi másfél évben tapasztalt kedvező trend, mikor az autóértékesítések száma folyamatosan nőtt.A havi újautó-értékesítések száma ezzel ismét új csúcsot ütött a válság óta, utoljára 2007. augusztusában ért el ekkora számot.

A közzétett autóértékesítési adatok alapján közel másfél millió új autót adtak el márciusban az Egyesült Államokban, ami a tavalyi év márciusi hónapjához képest 3,4 százalékos növekedést jelent.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ha az utóbbi két és fél év értékesítéseit az előző év azonos időszakával hasonlítjuk össze, akkor folyamatos növekedést láthatunk. Érdemes azonban kiemelni, hogy a mostani 3,4 százalékos bővülésnél 2011 nyara óta csak egyszer volt gyengébb éves alapú változás, tavaly áprilisban 2,3 százalék.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bár a növekedés üteme valamelyest lassulni látszik, ezzel együtt továbbra is folyamatosan emelkedik a 12 havi gördülő autóértékesítések száma, mely egyre inkább közelít a 15 milliós szám felé. A növekvő autóértékesítések száma jól mutatja az amerikai gazdaság talpra állását az elmúlt években, ami az elemzők várakozása szerint vélhetően a következő negyedévekben is folytatódhat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

General Motors - a legnagyobb szereplő

Ismét a General Motors adta el a legtöbb autót az USA-ban, márciusban 246 ezer GM autó lelt gazdára. Ez az előző időszakhoz képest 6,4 százalékos növekedést jelent, továbbá az adat a legjobb márciusi hónapot eredményezi az elmúlt öt évben.

Érdekesség, hogy míg a Chevrolet autók csak 0,5 százalékos forgalomnövekedést értek el, addig a Cadillacek eladása közel 50 százalékkal emelkedett, bár utóbbi kétségkívül a teljes értékesítés elenyésző hányadát teszi (6,4%). Tovább árnyalja a képet, hogy a 6,4 százalékos növekedés helyett az elemzők 12 százalékos bővüléssel számoltak.

Ford - a haszongépjárművek húzzák

A második legjobb eredménnyel a Ford büszkélkedhet, az 5,7 százalékos növekedés 236 ezer eladott autót jelent márciusban, ami a legjobb hónap 2007 májusa óta. A növekedés elsősorban a haszongépjárművek iránti növekvő keresletnek tulajdonítható.

Chrysler - 3 éve folyamatos növekedés

5 százalékos mértékben növelte forgalmát a Chrysler csoport is, a Fiat tulajdonában álló márka 171 ezres autóeladással büszkélkedhet. Ahogyan a Ford esetében, úgy a Chrysler is több éves havi csúcsot döntött, utoljára 2007 decemberében sikerült ekkora számú autót értékesítenie. A gyártó egyébként az utóbbi időben tulajdonképpen megállíthatatlan, az elmúlt 36 hónapban folyamatosan növelni tudta autóeladásainak számát az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Jól megy a német gyártóknak is

1973 óta nem tudott ennyi autót eladni a Volkwagen márciusban, mint tette azt idén, a közel 38 ezer autóértékesítés 3,1 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mért adatot. A legjobban keresett autók a Jetta sedanok voltak, melyekből közel 13 ezret sikerült eladni.

Legnagyobb mértékben a BMW autóeladásai tudtak emelkedni, a 13 százalékos növekedés 33 ezer eladott autót jelent, főleg a 3-as, és 5-ös szériákból fogyott márciusban. Jól teljesítettek az X3-asok és X5-ösök is, közel 7 ezer luxusautó talált gazdára a múlt hónapban.

Szintén jól teljesített a Daimler csoportba tartozó Mercedes is, melynek 25 ezres autóeladása 6,5 százalékos növekedésnek felel meg az előző időszakhoz képest.

Nissan, Toyota, Honda - a pozitív tartományban

A Honda érte el a japán autógyártók közül a legnagyobb növekedést, bár 7,1 százalékos emelkedése valamelyest elmaradt az elemzők által várt 8,5 százaléktól. Nem lógott ki a sorból a Nissan és a Toyota sem, legalábbis abban semmiképp, hogy versenytársaikhoz hasonlóan szintén növekedésről tudtak beszámolni márciusban. Igaz azonban, hogy a bővülés mindkét gyártó esetében csupán egy százalékos. Főleg a Nissan nem panaszkodhat, hiszen februárban még 6,6 százalékos visszaesést értek el, valamint az elemzők a márciusi hónapra is 2,1 százalékos visszaesést vártak.

Eközben Európában

Míg az amerikai autópiac - az amerikai gazdasággal együtt - az erősödés egyértelmű jeleit mutatja, addig Európában látványos szenvedés tapasztalható az autópiacon. A Franciaországból érkezett autópiaci adat szerint márciusban 16,4 százalékkal csökkent az eladott autók száma az országban. A rövid távú jövő pedig szintén nem túl sok jóval kecsegtet, a francia gyártók szerint legalább 5 százalékos visszaesés tapasztalható majd az év hátralévő részében is.

Folytatódik tehát a kedvezőtlen trend az eurózónában, az elmúlt hónapokban az újautó-értékesítések száma folyamatosan csökken, mely főleg az eurózóna gyenge gazdasági teljesítményének köszönhető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]