Felfele kúszik az olaj árfolyama

Vágólapra másolva!
Hosszú idő után először láthattunk komoly vételi érdeklődést a fontosabb árupiaci termékek piacán a szerdai kereskedési napon. A Standard & Poor's GSCI árupiaci index 1,2 százalékot emelkedett az olaj és az ipari fémek vezérletével.
Vágólapra másolva!

A szerdai nap mindig kitüntetett az olajpiac életében, mivel ekkor teszik közzé - közép európai idő szerint 1 5 -kor - az előző heti készletadatokat. Legtöbbször ilyenkor látjuk a legnagyobb kilengéseket, ekkor lehet egy egy jó pozícióval, hirtelen nagyot keresni vagy kevésbé szerencsés napokon egy szemvillanás alatt kistoppolódni. De még ezeken a napokon is ritka, hogy az árfolyam több mint 2 dollárt mozduljon el, márpedig tegnap 2,2 dollár volt a napi elszámolóár emelkedése.

A magyarázat egyszerű, a benzinkészletek messze elmaradtak a várakozásoktól, így mindenki a vételi gombot kereste a gépén. Ezzel a mozgással már teljesen ledolgozta a múlt hét egészének veszteségét a WTI, már 5,5 dollárral vagyunk a csütörtöki mélypont felett. Kisebb ütembe követte a brent, így már csak alig több mint 10 dollár a különbözet a két vezető olajfajta között.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Az arany az elmúlt öt napból négyben emelkedni tudott és a mai napon is 1,5 százalékot adott hozzá az immár 9 százalékos növekményhez a múlt heti mélyponthoz képest. Az ezüst is kezd magára találni, bár tegnap még lemaradó volt, de ma már 2 százalékos pluszával a legjobb teljesítményt nyújtja a szektorban.

Az ismét csúcstámadásba kapcsoló amerikai részvényindexek meghozták a befektetői étvágyat az árupiacokra is, a cukor és a Londonban jegyzett európai búza kivételével minden termék feljebb van, így a GSCI index is újabb fél százalékot dolgozott le az idei nem csekély mínuszából.

S&P GSCI index

Forrás: [origo]

A cukor árfolyamát még ez az általános lelkesedése sem tudja feltámasztani. Az elmúlt három hét oldalazó mozgása után, lefelé tört ki és újabb 2 és fél éves mélypontra zuhant. A 2010-es mélypont 14,5-ön volt, az ármozgás egyre inkább ebbe az irányba mutat.....

Cukor árfolyama

Forrás: [origo]