Keserédes kilátások a Telenornál?

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoktól elmaradó negyedéves árbevételről számolt be ma reggel a hazánkban is tevékenykedő Telenor anyacége. Ezen kívül az értékesítés növekedésére korábban adott előrejelzését is visszavágta a norvég telekomcég, aminek nem igazán örültek a befektetők. Ennek tudható be az árfolyam 2,5 százalékos mínusza. Ugyanakkor a ma megjelenő elemzések igen kedvező képet festenek a Telenor elé, amit a profitabilitás javulása is alátámaszt.
Vágólapra másolva!

Felemás negyedéves számok a Telenortól

Az elemző várakozásokat alulmúló első negyedéves értékesítésről számolt be a hazánkban is jelen lévő Telenor anyavállalata. A norvég telekommunikációs cég 24,7 milliárd koronás árbevétele a 25,2 milliárd koronás Bloomberg konszenzus mellett a tavalyi bázisértéket is alulmúlta, utóbbit 1,6 százalékkal. A társaság jelentése szerint ennek oka a korona felértékelődésében keresendő, valamint a negyedévre eső húsvét is lefelé húzta az értékesítést.

Ugyanakkor a Telenor javított a proftabilitásán, egyrészt az amortizáció és értékcsökkenés előtti üzemi eredmény 9 százalékkal, 8,4 milliárd koronára hízott, másrészt ennek aránya a bevételekhez képest (EBITDA margin), mind negyedéves, mind éves szinten javult, március végén 34,1 százalékon állt.

Forrás: [origo]

Egyre nagyobb szerep hárul Ázsiára

A profitabilitás javításában nagy szerepe volt két kulcspiacán, Norvégiában és Thaiföldön is nagyobb mértékben ugrott meg az üzemi eredménye, mint ahogy a profitja emelkedet, vagy éppen visszaesett. Mindkét országban kétszámjegyű EBITDA növekedést produkált a Telenor.

A norvég telekomcég negyedévről negyedévre jobban függ az ázsiai piacaitól, 2011 első három hónapja során még csak 39 százalékban járult ez a régió hozzá a bevételekre, míg két évre rá már 44 százalékra kúszott ez az érték. Eközben az európai értékesítés a teljes bevételekhez képest 5 százalékponttal alacsonyabbak. A Telenor elsődleges piaca természetesen Norvégia, ahonnan bevételeinek negyede származik konstans módon.

Forrás: [origo]

Alacsonyabb lehet a növekedés, esik az árfolyam

Az igazi feketelevest a 2013-as árbevétel előrejelzés módosítása tartogatta a befektetők számára, ugyanis már csak 2-4 százalékos organikus növekedéssel számol a menedzsment. Korábban pedig 3-5 százalékos bővülést várt az devizaárfolyam változásoktól és akvizíciók hatásától megszűrt értékesítés terén. Ennek ellenére kedvező jelzés lehet a befektetők számára, hogy a korábban várt 34 százalékos EBITDA margint megerősítette vezetés.

A Telenor hiába erősítette meg korábbi előrejelzését a profitabilitás terén, a piacon rosszul fogadták, hogy alacsonyabb lehet a bevétel növekedése, mint amire korábban számítottak.

A Telenor árfolyama (Oslo)

Forrás: [origo]

Az előrejelzések mégsem olyan pesszimisták

Bár a gyorsjelentést követő piaci reakció nem túl fényes, a ma megjelenő elemzések mégis impozáns képet festenek a norvég telekomcég elé. A kiadott hat szakértő ajánlás közül ugyanis 4 vételre, 2 pedig felülsúlyozásra ajánlja a Telenort, míg a célárak 134-150 korna közelében mozognak.

Telenorra korábban már az Investor.hu is felhívta a figyelmet. A nyugat-európai telekomszektort boncolgató cikkünkben rávilágítottunk a norvég telekomcég kedvező értékeltségére, amihez ráadásul a szektorátlag feletti EBITDA növekedés párosul az előrejelzések szerint. Ezen kívül a vállalat eladósodottságával sincs komoly probléma, melyet kitűnően alátámaszt, hogy a nettó adósság/EBITDA mutató terén az egyik legalacsonyabb értéket adja a szektortársakhoz képest.

Forrás: [origo]