Kirobbanó profitnövekedés a Citigroupnál

Vágólapra másolva!
30 százalékos profitnövekedésről, és a vártnál magasabb árbevételről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében Amerika harmadik legnagyobb bankja, a Citigroup. A remek eredmények annak köszönhetőek, hogy a cég élére októberben kinevezett Michael Corbat vezérigazgató sikeres átszervezéseket és költségcsökkentő intézkedéseket hajtott végre a vállalatnál. Az elemzői várakozásokat meghaladó számok után a befektetők ráugrottak a Citi részvényeire, és a papírok több mint 2 százalékos pluszban készülnek nyitni.
Vágólapra másolva!

Minden várakozást felülmúlt a Citigroup első negyedéves gyorsjelentése. A társaság 3,81 milliárd dolláros nyereséget ért el 2013 első három hónapjában, ami 30 százalékkal magasabb a 2012 azonos időszakában mért 2,93 milliárd dolláros profitnál. Ez a különleges tételektől megtisztítva 1,29 dolláros részvényenkénti nyereségnek felel meg, ami meghaladja az 1,17 dolláros EPS-re vonatkozó elemzői várakozásokat.

Ezen kívül a vállalat 20,5 milliárd dolláros árbevételről számolt be a tavalyi év azonos időszakában mért 19,4 milliárd dolláros árbevétel után. A Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzusok 20,2 milliárd dollárt vártak ebben az esetben. Az első negyedéves árbevételből 4,6 milliárd dollár kötvénykereskedésből származott, ami szintén magasabb az átlagos elemzői prognózisoknál. A befektetési banki üzletág pedig 1,1 milliárd dollárral járult hozzá az árbevételhez.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A remek eredmények annak köszönhetőek, hogy a cég élén Vikram Panditot októberben váltó Michael Corbat sikeres költségcsökkentő intézkedéseket és átszervezéseket hajtott végre. Vezetésével a cég többek között számos alkalmazottjától vált meg, és a kevésbé jövedelmező régiókban jónéhány egységét bezárta a hatékonyság növelésének érdekében.

Továbbá a vártnál nagyobb volt a kereslet a bankon keresztül elérhető bóvlikötvények, és az elsődleges részvénykibocsátás keretében megvásárolható vállalati papírok iránt. A vállalat 12,3 milliárd dollárnyi bóvlikötvény értékesítésében vett részt az első negyedévben a tavalyi első negyedéves 10,6 milliárd dollár után.

A kedvező gyorsjelentésre reagálva a Citigroup részvényei több mint 2 százalékos pluszban készülnek nyitni.

Citigroup árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]