Orosz támadás alatt a Google

Vágólapra másolva!
Csütörtök óta a Deutsche Bank és a Goldman Sachs elemzője is vételre ajánlja az orosz keresőóriás Yandex részvényeit, amivel már a céget követő szakértők 80 százaléka tartja vásárlásra érdemesnek az orosz társaság papírjait. Ezzel a Yandex már a nagyobb befektetési bankok körében is lekőrözte a nagy rivális Google-t, mivel a világelső keresőcéget "csupán" az elemzők 70 százaléka javasolja vételre. Ráadásul az orosz piacon a Yandex már messze lehagyta amerikai versenytársát, és az előnye csak tovább nőhet, ha az eredményeit olyan mértékben lesz képes növelni, mint tette azt 2013 első negyedévében.
Vágólapra másolva!

Újabb befektetési bankok csatlakoztak az orosz keresőóriás Yandex részvényeit vásárlásra ajánlók táborához. Csütörtökön a Deutsche Bank és a Goldman Sachs elemzője módosította vételre korábbi ajánlását, amivel a Bloomberg által összegyűjtött, a Yandexet követő 20 elemzőcég közül már 16 ajánlja vételre, míg 4 tartásra a vállalat papírjait. Ezzel az elemzői várakozások átlaga (1-es a legrosszabb, 5-ös a legjobb minősítés) 4,6 pontos értéket ad ki, ezzel szemben a nagy rivális Google részvényeire megfogalmazott elemzői várakozások átlagpontszáma "csupán" 4,3 ponton áll - írja a Bloomberg.

A szakértők ezen túl jelentős felértékelődési potenciált látnak a Yandex papírjaiban, mivel átlagosan 30,49 dolláros célárfolyamot határoztak meg a részvényekre, ami 22 százalékos emelkedésnek felelne meg a jelenlegi 25 dolláros szintről. A Google esetében a közel 900 dolláros átlagos elemzői célár 11 százalékkal magasabb a mostani 809 dollár körüli árfolyamnál.

Forrás: [origo]

A Yandexről megfogalmazott kedvező szakértő vélemények hátterében az állhat, hogy a vállalat megerősítette vezető helyét az orosz internetes keresőpiacon, messze lehagyva a világelső Google-t. A Yandex 62 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik Oroszországban, míg a Google "csupán" 26 százalékot hasít ki a tortából. Az orosz óriás pedig tovább növelheti előnyét, mivel csütörtökön a cég a korábbi 32 százalékról 35 százalékra emelte meg az árbevétel idei növekedésére vonatkozó várakozásait. A társaság elsősorban a reklámokból származó bevételek bővülésére számít, mely már 2012-ben is 42 százalékos profitnövekedéshez segítette az orosz keresőóriást.

A vállalat egyébként bomba erős első negyedéven van túl, egy év alatt 79 százalékkal növelte nyereségét, mely így 72 millió dollárt tett ki. A társaság árbevétele 36 százalékos bővülés után 256 millió dolláron alakult a csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerint. A Yandex ezen kívül 2 millió darab saját részvényt vásárolt vissza március óta egy 12 millió darabos saját részvény visszavásárlási program keretében.

Forrás: [origo]

Konstantin Belov, az UralSib elemzőcég szakértője szerint a Yandex az egyedüli vállalat Európában, mely sikeresen versenyezni tud a Google-lel, emiatt vételre ajánlja az orosz társaság részvényeit.

A kedevző fejleményeknek köszönhetően a Yandex részvényei két éve nem látott mértékű, 16 százalékos ugrást produkáltak tegnap New-Yorkban.

Yandex árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]