Vágólapra másolva!
Kisebb emelkedéssel indította a napot a hazai tőzsde a hosszú hétvége után,a BUX 0,4 százalékos pluszban jár. A forint a reggeli kereskedésben a 304-es szint alatt mozog az euróval szemben.Pozitív hangulat uralkodik eddig Európában, a vezető indexek erősödni tudnak, a délelőtt megjelenő makroadatok előtt. Feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értékek érkeznek az eurózónából és Németországból is, emellett a munkanélküliségi ráta is napvilágot lát majd az eurózónára vonatkozólag.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Komolyabb esés Japánban
Vágólapra másolva!

Kilőtt a Pannergy a 3 milliárdos támogatás hírére

A hazai tőzsde is jól indította a hetet, a BUX 0,4 százalékos pluszban áll, amit az OTP 0,8 százalékos emelkedéssel segít. A régióban is a vevők vannak többségben, ahol az osztrák börze a felülteljesítő, de a cseh parkett sincs nagy lemaradásban.

Forrás: [origo]

A többi blue-chip közül a két gyógyszerpapír teljesít eddig a legjobban, a Richter 1 százalékkal, míg az Egis 1,1 százalékkal erősödik. A Mol jelenleg minimális csökkenést mutat.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom 0,5 százalékkal megy feljebb, a társaságot érintő hír, hogy a vállalat macedón leánya tavalyi nyereségét teljes egészében kifizeti osztalékként tulajdonosainak, ennek eredményeképp a hazai telekommunikációs vállalat mintegy 15,9 milliárd forintnyi osztalékra jogosult. A közgyűlés ezen kívül elfogadta Szász Dániel lemondását a vezérigazgatói pozícióról, helyére Thilo Kuscht, a Magyar Telekom jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettesét választotta meg.

Közel hárommilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a PannErgy geotermikus leánya a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretein belül. Az összeget a vállalat a miskolci hulladékhő továbbhasznosítására fordíthatja, mégpedig egy növénytermelő üvegház komplexum felépítése révén. A cég árfolyama 11 százalékkal lőtt ki a hírre.

A PannErgy árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

12 milliárd forintos veszteséggel zárt tavaly az E-Star a társaság tájékoztatása szerint az egy évvel korábbi 2 milliárd forintos mínuszt követően. A társaság úgy készítette el a beszámolók tervezetét, hogy a vállalat megegyezik a soron következő csődegyezségi tárgyaláson a hitelezőkkel, erre várhatóan április 26-án kerülhet sor. A felügyelő- és audit bizottság egyelőre nem hagyta jóvá a dokumentumokat, sőt, társaság könyvvizsgálója is jelentős kockázatokat lát egyes sorokon. Ma jelenleg még nincs kötés a cég részvényeire.

Az IMF pénteken közölt jelentése szerint idén és jövőre sem sikerül 3 százalék alatt tartani a hiányt, 2013-ban 3,2, míg 2014-ben 3,5 százalék lehet a deficit, így hazánknak továbbra sem sikerülne kikerülnie a túlzott deficiteljárás alól. A KSH uniónak küldött jelentése szerint tavaly 2 százalékos hiánnyal zárt a költségvetés, míg az idei évre 2,7 százalékos deficittel számol a kormány.

A forint kisebb erősödést mutat a korai kereskedésben, az euróval szembeni jegyzés a 304-es szint alatt jár, ami két hetes csúcsnak számít. A dollár/forint árfolyam a 236-os szint, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 249,5 körül ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Jól indult a nap Európában

Pozitív hangulatban nyitottak a nyugat-európai tőzsdék a húsvéti hosszú hétvége után. Ma fontosabb makroadatok érkeznek majd Európából, a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek, és az eurózónára vonatkozó munkanélküliségi ráta. Az emelkedésben a német és a francia börze állt az élre, míg az olasz index egyelőre bőven alulteljesítő 0,6 százalékos mínusszal.

Forrás: [origo]

Enyhíteni szeretné az EU-EKB-IMF "trojka" által nyújtott mentőcsomag feltételeit Ciprus, mely a ma zajló tárgyalás egyik fő pontja lehet. A kormány legfőbb célja a megszorítások által elvárt célok 2016-2017-re történő teljesítése helyett annak legalább 2018-ra történő kitolása. Ez többek között az éves GDP növekedést, valamint a költségvetés elsődleges többlet mértékét érintené.

Kedden tartja ülését a Giorgio Napolitano, olasz elnök vezette tanács, melyen a fontosabb politikai szereplők, valamint az olasz jegybank is képviselteti magát. A tanács ülésezésének célja, hogy megpróbálják elmozdítani Olaszországot a több mint 1 hónapja tartó politikai patthelyzetből.

Két éve nem látott mélységbe csökkenhet a német infláció, mely a Bloomberg konszenzus szerint 1,7 százalék körül alakulhat. Stefan Rieke, a BHF Bank elemzője szerint ennek oka főként az, hogy a gazdasági növekedés jelenleg nem akkora mértékű, hogy az komolyabb inflációs nyomást eredményezne. A hivatalos inflációs adatokat ma 2-kor teszi közzé Európa legnagyobb gazdaságának számító Németország.

Brazíliában és Kínában terjeszkedne a francia Carrefour kiskereskedelmi lánc, melyet vélhetően a következő évtől kezdene a cég. Az érintett országok a cég második, illetve ötödik legnagyobb piacának számítanak, melyekben további növekedést remél a francia vállalat. A cég papírjai 1 százalékos erősödést mutatnak a délelőtti kereskedésben.

A Carrefour árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]