Ilyen már rég nem történt a tőzsdén

,
Vágólapra másolva!
Tavaly november óta először múlt héten fordult elő, hogy a befektetők pénzt vontak ki a részvénypiaci alapokból. Úgy tűnik, hogy a részvényárak nagy emelkedése miatt egyre többen válnak óvatossá, ami persze nem feltétlenül jó ómen a rövid távú részvénypiaci kilátások tekintetében. Ha ugyanis a pénzkivonás tovább folytatódik, az pótlólagos kereslet hiányában az árfolyamok csökkenéséhez vezethet. Annak ellenére, hogy az elmúlt napok tőzsdei feltámadása csak kérészéletű elbizonytalanodásra utal, érdemes lehet egyre inkább résen lennünk.
Vágólapra másolva!

Múlt héten 3,7 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a részvénypiaci alapokból a Bank of America gyűjtése szerint. Bár a pénzkivonás mértéke ijesztőnek nem mondható, hiszen egy héttel korábban ennél valamivel több pénz érkezett be a befektetési alapokba, az mégis figyelemre méltó, hogy tavaly november óta először került sor pénzkiáramlásra.

A téli hónapok óta tartó részvénypiaci emelkedés folyamatosan együtt járt az alapokba való pénzbeáramlással, még a kisebb megingások sem tudták megszakítani a szép sorozatot. Egészen a múlt hétig, amikor a részvénypiaci korrekció közepette már bizony pénzt is vontak ki a befektetők a tőzsdékről.

Nem tudjuk, hogy a jelenség tartós lesz-e, vagyis hogy a befektetők az eddig elért tisztességes hozamokat inkább zsebre rakják-e, vagy mit sem törődve ezzel inkább újabb mennyiségeket vásárolnak. Az elmúlt napok ismételt nagy részvénypiaci felfutása egyelőre azt mondatja, hogy a pénzkivonás csak kérészéletű volt, persze azért nem árthat az óvatosság.

Az S&P 500 index értéke (pontban)

A makrogazdasági adatok az elmúlt hetekben ugyanis már több esetben sem tudtak olyan kellemes meglepetéseket okozni, mint az elmúlt hónapokban oly sokszor, így bár a ralit tápláló pénznyomtatás még tart, a növekedési félelmek ismételt erősödése azért okozhat fejtörést a befektetőknek. Úgy tűnik Kína gazdasága megint lassul, ráadásul Amerika is vártnál gyengébben nő (az európai totyorgásról nem is beszélve), melyek tavalyi példákból kiindulva igenis képesek nagyobb részvénypiaci korrekciókat generálni.

Egyelőre ráadásul a gyorsjelentési szezon sem olyan fényes, mint a legutóbbi. Bár az eredmények tekintetében a vállalatok többsége pozitív meglepetést okozott eddig a tengerentúlon, a bevételi sorok sokaknál elmaradtak a prognózisoktól. Ez egyébként szintén a gyengébb gazdasági folyamatokra utaló jel, melyet kérdés, hogy mennyire könnyen emésztenek majd meg a piaci szereplők.