Nagy dolgok készülnek a Dellnél

Vágólapra másolva!
Meglátogatja az amerikai számítógépgyártó Dell főhadiszállását a Blackstone kockázati tőke társaság, mely hétfőn kezdheti meg a vállalat tüzetes átvizsgálását. A Reuters szerint minden bizonnyal a Dell alapítója és a Silver Lake által adott 24,4 milliárd kivásárlási ajánlatot meghaladó összeget ajánl majd a Blackstone a vállalatért. Egy esetleges felvásárlás esetén meghatározó kérdés lehet a vezérigazgató személye, erről még nem sikerült megállapodnia Michael Dellnek és a Blackstone-nak, de számos nyitott kérdés van még az ügylettel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Blackstone kockázati tőke társaság hétfőn Texasba, a Dell főhadiszállására utazik azért, hogy a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártó cégét tüzetesebben átnézzék. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az utazás minden bizonnyal azt jelenti, hogy hivatalos felvásárlási ajánlatot tesz majd a Dellre a Blackstone.

A Dell átvizsgálása nem lesz gyors, a források úgy tudják, négy-öt hétig is eltarthat, amíg a Blackstone emberei átvizsgálják a cég kimutatásait. A Bloomberg szerint Carl Icahn is azt tervezi, hogy betekint a Dell könyveibe.

Január elején terjedt el a hír a piacon, hogy a Dellt az alapító nagytulajdonos, Michael Dell fel akarja vásárolni és kivezetni a tőzsdéről. Dellhez csatlakozott még a Silver Lake kockázati tőke társaság és közösen egy 24,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tettek a cégre, mely egy részvényre vetítve 13,65 dollárt jelent.

Több meghatározó Dell tulajdonos, köztük a Southeastern Assett Management, a Blackstone és a milliárdos, aktivista befektető Carl Icahn is túl alacsonynak találta a vételárat. Icahn és a Blackstone emiatt március végén jelezték, hogy ők is érdeklődnek a Dell iránt.

A Silver Lake és Michael Dell ajánlata után a számítógépgyártó által kijelölt testületnek feladata volt, hogy jobb ajánlatokat keressenek. Icahn és a Blackstone a határidő lejárta előtt szándékukat fejezték ki, hogy egy tüzetesebb átvizsgálás után hivatalosan is bejelentsék a vételárat. Piaci értesülések szerint a Blackstone 14,25 dolláros részvényenkénti áron venné meg a céget, míg Icahn csak 58 százalékot szerezne meg papíronként 15 dollárért.

A Bloomberg értesülései szerint a Blackstone szeretné megnyerni Michael Dell támogatását ahhoz, hogy hivatalos ellenajánlatot tegyenek a cégre. A vállalat jövőjével és a társaság leendő vezetőjével kapcsolatban is sok a bizonytalanság, melyekben egyezségre kellene jutniuk a feleknek.

Az ügy legfontosabb állomásai:

  • Január közepén terjedt el a hír, miszerint a Dell alapítója, elnök-vezérigazgatója a cég tőzsdei kivezetését fontolgatja
  • A kivásárlásban Michael Dell mellett a Silver Lake nevű kockázati tőke társaság vesz részt, a finanszírozók között több nagy bank mellett a Microsoft is feltűnt 2 milliárd dollárral
  • Az első hírek januárban 13-16 dolláros ajánlati árról szóltak, a tényleges ár végül 13,65 dollár lett
    Az ajánlat 24,4 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, ami nagyjából 25 százalékkal magasabb, mint a pletyka elterjedése előtti piaci árfolyam
  • Az értékeltség nem túl magas még az ajánlati árral számolva is, de ezzel együtt sem valószínű a jelen pillanatban, hogy megemelt ajánlatra kerülne sor


Az igazgatói poszt sarkalatos pont lehet

A Blackstone Michael Dellel együttműködve próbálnak a vállalat számára egy új üzleti tervet, stratégiát megfogalmazni. Az ügyre rálátó Reuters forrás szerint van olyan lehetőség is, hogy Michael Dell maradna a felvásárlás után is a társaság vezérigazgatója.

A kockázati tőke társaság azonban korábban felkért egy tanácsadó céget, mely segít megfelelő cégvezetőt találni a Dell élére. A jelölteknek elvileg be kell mutatniuk egy tervet, amitől a cég felfutását várják. Értesülések alapján a Cisco igazgatóját, Michael Capellast, az IBM szolgáltatások üzletágának a vezetőjét, Michael Dennist, az Oracle elnökét, Mark Hurdot és a Hewlett-Packard PC divíziójának a fejét, Todd Bradleyt is megkeresték.

A Reuters szerint a Michael Capellas lehet az egyik legesélyesebb befutó Michael Dell helyére. Capellas a Compaq számítógép és - alkatrészgyártó elnöke és vezérigazgatója volt 2002-ig, amikor is 25 milliárd dollárért eladta a céget a Hewlett-Packardnak.

Új stratégia kell a Dellnek

A Dell korábbi akvizíciókkal és felvásárlásokkal foglalkozó üzletágának a vezetője, Dave Johnson jelenleg a Blackstone egyik ügyvezető igazgatója a számítógépgyártó üzleti tervének a kidolgozásán fáradozik az egyik legtapasztaltabb Blackstone partnerrel.

A Reuters úgy tudja, ha sikerülne a kockázati tőke társaságnak megszereznie a Dellt, akkor főként a vállalati szoftverek, a PC szegmens és a szerver üzletág irányába mozdulhatna el a cég. Johnson tervei szerint a pénzügyi szolgáltatások üzletágat leépítenék a Dellnél, ráadásul a vállalat Texas központúságán is változtatnának és egyre inkább globálissá formálnák át.

Forrás: [origo]

A Dell tegnap 14,26 dolláros árfolyamon zárt, mintegy 4,5 százalékkal magasabban, mint a Michael Dell által ajánlott kivásárlási összeg.

A Dell árfolyama (dollár)

Forrás: [origo]

Egyelőre számtalan kérdést nem tisztáztak még a felek egymással, ráadásul hivatalos bejelentésekre sem került sor. A fő kérdés az, hogy az alapító, nagytulajdonos Michael Dell-lel milyen egyezségre tud jutni a Blackstone. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Blackstone is többféle terven dolgozik, melyekről csak néhány információ szivárgott ki és a felvásárlási csatába a Carl Icahn milliárdos befektető is beleszólhat még.