298 környékén ragadt a forint

Vágólapra másolva!
Nem indult jól a mai nap a forint szempontjából, 294,5 körüli szintekről 296 fölé szökkent az euró-forint árfolyama pillanatok alatt. Matolcsy György az MTI-nek adott interjút, melyben kiemelte, hogy öt hete megkezdődött a jegybank megújítása.Egész nap képtelen volt szépíteni a forint az euróval szemben, kora délután 298 fölé is emelkedett az EURHUF árfolyam, melytől nem távolodott el túlságosan a hazai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

17:15 - Fontos szinttel néz farkasszemet a forint

A forint a mai felpattanásával épp az október óta tartó emelkedő trendvonalról szökkent fel. Némileg ijesztőnek tűnik a mai forintgyengülés, ráadásul egy fontos ellenállásig jutott el a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Ha tartósan áttöri az EURHUF árfolyama az 50 napos mozgóátlagot és a 298,5 szintet, akkor márciusi csúcsok kerülhetnek ismét célkeresztbe.

EURHUF napi grafikon

Forrás: [origo]

16:43 - 298 közelében ragadt a forint

A délelőtti gyengülés után már nem tudott érdemben javítani a forint, sőt 298 fölé is bekukucskált az EURHUF árfolyam. A többi devizával szemben is a rosszabbik formáját mutatta a hazai fizetőeszköz, a dollár ellenében 297,7 körül mozog, míg a svájci frankkal szemben 244,7-ig emelkedett.

Lett volna esélye a forintnak az erősödésre a mai államkötvény aukciót követően, mely nagyon erős lett. Hatalmas volt a kereslet a magyar kötvények iránt, ami miatt a kibocsátó 43 milliárd forint helyett 62,5 milliárd forint értékben adott el 3, 5 és 15 éves papírokat.

Kora délután nem tett jót a forintnak az sem, hogy a Goldman Sachs befektetési bank szerint forintgyengülésre kell számítani, szerintük akár 310-ig is eljuthat az EURHUF árfolyama.

Forrás: [origo]

10:32 - 298 fölött a forint

Tovább folytatódott a forint gyengülése, a hazai fizetőeszköz már 298 fölött mozog az euróval szemben. A piaci szereplőknek vélhetően az nem tetszik, hogy az MNB korlátozhatja a kéthetes eszközökhöz való hozzáférést a bankok számára.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

A mai mozgásával a forint teljesen elvált a régiós versenytársaktól, a többiek nem mutatnak nagyobb elmozdulást a reggeli állapothoz képest, míg a hazai fizetőeszköz 8 óra óta már nagyjából 1 százalékot veszített az értékéből.

Forrás: [origo]

9:20 - Gyengül a forin

Pillanatok alatt több mint 1,7 forintot ugrott az EURHUF árfolyama ma reggel. A forint átlépte a 296-os szintet az euróval szemben. A gyengülésben szerepe lehet Matolcsy György jegybankelnökként adott első interjújának is.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

Interjút adott Matolcsy az MTI-nek

Matolcsy György, az MNB új elnöke először adott nyilatkozatot, melyben kiemelte, hogy öt hete megkezdődött a Magyar Nemzeti Bank megújítása.

Matolcsy támogatja a bankszövetség elnökének azt a gondolatát, ami szerint korlátozni kell azon pénzintézetek hozzáférését az MNB kéthetes eszközéhez, akik nem végeznek tényleges tevékenységet Magyarországon. Matolcsy szerint az is jó ötlet Pataitól, hogy a kéthetes jegybanki kötvényt betétté formálják át, ami után csak a hazai hitelintézetek helyezhetnének el pénzt az MNB-ben. Rogán Antal egy ma reggeli beszédében hangsúlyozta, hogy az MNB kéthetes eszközéhez való hozzáférés 80-100 milliárd forinttal is csökkenthetné a jegybank idei veszteségét.

A jegybank vezetője úgy véli, az árstabilitás és a pénzügyi stabilitis rendben van, de a pénzügyi rendszer drágán működik hazánkban. Matolcsy szerint fontos lenne, ha a gazdasági stabilitást és a kormányzat gazdaságpolitikájának támogatását a politika középpontjába állítanák.

Matolcsy szerint a kis és a közepes vállalkozások számára biztosított 250 milliárd forintos kedvező kamatozású hitel nagyon sok cég érdeklődését felkeltette, melyet nemrég jelentett be az MNB.

A növekedéssel és a stabilitással kapcsolatban Matolcsy kiemelte: "Addig nem stabil egy gazdaság a 21. században, amíg például 70 százalék alatt van a foglalkoztatási ráta, addig nem stabil egy uniós gazdaság, amíg 20 százalék alatti a beruházási ráta, és addig nem stabil egy közép-kelet-európai gazdaság, amíg a növekedés nem kétszerese a német gazdaság növekedésének, hiszen ilyenkor nincs konvergencia, nincs közeledés a "magterülethez".

A jegybankelnök támogatná az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének az összeolvadását, amennyiben a kormány ezt kezdeményezné. Amennyiben ez megvalósul, akkor szükség lesz egy új alelnökre is az MNB-ben - jegyezte meg Matolcsy.