Ezer londoni bankárt rúghatnak ki

Vágólapra másolva!
Összesen 1100 londoni bankár veszítheti el állását az HSBC keddi bejelentése nyomán. A brit bank tovább folytatja 3 éves költségcsökkentési programját, amely magában foglal több tízezer munkahely megszűntetését is. A jelenlegi leépítés a vagyonkezelési üzletágat érinti, ahonnan több mint 3 ezer embert küldenek el, de nagyjából 2 ezer új pozíciót is létrehoznak egyéb területeken, így összességében körülbelül ezer emberrel kevesebben dolgozhatnak majd a banknál.
Vágólapra másolva!

Több mint 3 ezer ember kirúgását tervezi a brit HSBC bank az Egyesült Királyságban. Az elbocsátások a cég vagyonkezelő üzletágát érintik, ott is azokat a bankárokat, akik nem rendelkeznek tanácsadási képesítéssel, derül ki a társaság keddi közleményéből.

Európa legnagyobb bankja viszont 2 ezer új pozíciót is létrehoz, így lehetősége lesz elbocsátott alkalmazottjai egy részének visszavételére. Ezzel együtt is azonban körülbelül 1100 ember veszíti majd el az állását.

Stuart Gulliver vezérigazgató 2011-es kinevezése óta már nagyjából 47 üzletágat és eszközportfoliót szüntetett meg vagy adott el, ezzel nagymértékben csökkentve a bevételeket. A 3 éves költségcsökkentési tervben közel 30 ezer munkahely megszüntetését célozták meg, hogy a profitabilitást növelni tudják.

Forrás: [origo]

A HSBC múlt hónapban jelentette be, hogy az előzetes tervekben szereplő számokat meghaladó mértékű költségcsökkentést hajtott végre, eddig összesen 3,6 milliárd dollárt vágva a kiadásokon. A hitelintézet további 1 milliárd dollár megtakarítást érhet el 2013-ban, mondta el az elemzőknek múlt hónapban a pénzügyi igazgató. Ennek keretében akár újabb 5 ezer munkahely szűnhet meg.

A HSBC-nél történő elbocsátások az egész üzletágra hatással lesznek, ami azt jelenti majd, hogy kevesebb tanácsadó jut majd több ügyfélre, akik ezzel kevesebb segítséget fognak kapni éppen akkor, amikor nagyobb támogatásra szorulnának, mondta el Dominic Hook, a brit Unite szakszervezet vezetője a Reutersnek. A szakszervezet azt is közölte, hogy meg fogja kérdezni a banknál dolgozó tagjait, hogy akarnak-e demonstrálni a döntéssel kapcsolatban.

A bank részvényeinek árfolyama 1,3 százalékkal emelkedett a jó nemzetközi hangulatban.

Az HSBC árfolyama (London)

Forrás: [origo]