Eurómilliárdos bizniszek a telekomszektorban

Vágólapra másolva!
Megválna a Deutsche Telekommal közös brit leányvállalatában, az Everything Everywhere-ben meglévő részesedésétől a France Telecom. Az ügylet lebonyolításához már fel is kérhették a Morgan Stanley-t, azonban az EE direkt értékesítése még koránt sem biztos, mivel a brit társaság tőzsdére való bevezetése is a lehetőségek között van. Ezzel párhuzamosan Spanyolország legnagyobb telekomcége, a Telefónica is nagyobb forrást tervez bevonni, mivel a pletykák szerint a társaság a cseh vagy ír részlegétől válhat meg hatalmas adósságállományának további lefaragása érdekében.
Vágólapra másolva!

A brit Everything Everywhere-ben való részesedésének eladási lehetőségeit vizsgálja a France Telecom a Financial Times szerint. A tranzakció lebonyolítója vélhetően a Morgan Stanley lehet, de a Bank of America Merrill Lynch neve is felmerült, mint lehetséges tanácsadó.

Az EE az Orange és a T-Mobile 2010-es összeolvadását követően jött létre, melynek során a France Telecom és a Deutsche Telekom közös tulajdonába került. Korábban az Apax és a KKR kockázati tőke társaság is érdeklődött az EE iránt, akik 10 milliárd font értékű ajánlatot kívántak tenni a társaságra tavaly nyáron. Az ügylet akkor meghiúsult, mivel a két vállalat nem kapott hivatalos hozzáférést fontosabb pénzügyi információkhoz.

Ugyanakkor nem csak az EE eladása, hanem tőzsdére való bevezetése is a lehetőségek között van, melynek mérete 2 milliárd fontos lehet, és legkorábban szeptemberben kerülhet rá sor. A tanácsadásra felkért bankoknak ennek az opciónak a megvizsgálása is a feladata lesz.

Egyelőre sem a France Telecom, sem a Morgan Stanley nem kívánt reagálni a piaci pletykákra. A befektetők viszont kedvezően értékelték az értesüléseket, a France Telecom részvényei 1 százalékos, a Deutsche Telekom papírjai pedig 1,6 százalékos pluszban forognak.

France Telekom (Párizs)

Forrás: [origo]

Deutsche Telekom (Xetra)

Forrás: [origo]

Spanyolország legnagyobb mobilszolgáltatójánál, a Telefónicánál is zajlik az élet, ugyanis az egyik legeladósodottabb európai telekomcég további eszközeladásokat jelenthet be. A vállalat idén több mint 4 milliárd euróval szeretné csökkenteni a nettó hitelállományát, ami miatt a cég a cseh vagy az ír divíziójától válhat meg, vagy az abban lévő részesedés egy részét adná el - írja a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Egy másik lehetőség szerint a China Unicomban meglévő részesedését értékesíthetné a vállalat, konkrét döntés azonban még nincs az ügyben.

A Telefónica az utóbbi hónapokban erőteljes lépéseket tett hatalmas, 51 milliárd eurós adósságának csökkentésére, ennek érdekében tavaly 1 milliárd euróért értékesítette az Atento call center üzletágát, majd német leányát október végén vezette be a tőzsdére. Ezen túl a cég a múlt héten 1 milliárd euró értékű sajátrészvény csomagjától vált meg, viszont egyik legjövedelmezőbb dél-amerikai egységének tőzsdére vezetését egyelőre elhalasztotta.

A Telefónicánál szintén nem kívánták kommentálni az értesüléseket, a társaság részvényei 1,1 százalékot erősödtek.

Telefónica (Madrid)

Forrás: [origo]