Ledumálta az aranyat a Fed

Vágólapra másolva!
Egyes jegybankárok már azonnal lassítanák a Fed kötvényvásárlásait, és a többség sem tartja igazán reálisnak, hogy 2013 vége után is agresszív ütemben vásároljon eszközöket a jegybank. A "pénznyomtatás" lassítása mögött részben az inflációs félelmek, részben pedig a gazdaság talpra állásába vetett hit játszik szerepet. Az arany megint megbillent a hírre.
Vágólapra másolva!

Erősen megosztottnak tűnik a Fed a növekedésélénkítő intézkedések fenntartásával kapcsolatban, a március 19-20-án tartott kétnapos kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint a nyíltpiaci bizottság egy tagja már azonnal lassítaná a Fed kötvényvásárlásait, míg többen 2013 közepétől kezdenék a Fed fokozatos visszavonulását az eszközvásárlások ütemének visszafogásával, és így akár már 2013 végén véget érhetne szerintük ez a típusú beavatkozás a piacokon.

A Fed a jegyzőkönyvet a szokásosnál öt órával előbb tette közzé, miután kiderült, hogy tévesen kiküldték már több kongresszusi dolgozónak is kedden délután. A helyzet akár bennfentes kereskedésre is lehetőséget adhatott, bár egyelőre ennek nincs látványos jele.

A jegyzőkönyve az arany és az olaj is további eséssel reagált, miközben a dollár visszafogottabb erősödést mutat. A jegyzőkönyvből kirajzolódó vita arra utal, hogy egyre erősebb a feszültség a Feden belül az infláció emelkedésével fenyegető "pénznyomtatás" fenntartása körül. Márpedig az arany mögött húzódó egyik legfontosabb katalizátor éppen a pénznyomtatás inflációs hatása volt, így ha a várakozásokból ez a forgatókönyv kikerül, az az aranyra is negatív hatást gyakorolhat.

Az arany azonnali árfolyama (dollár/uncia)

A kommentárban ráadásul megjelenik az egyre javuló gazdasági környezet képe is, több Fed-vezető szerint is kellőképpen megerősödhet például a munkaerőpiac ahhoz, hogy ne legyen feltétlenül szükség erőteljes monetáris stimulusra. Talán ennek tudható be, hogy a pénznyomtatás közelgő végének képe nem kedvetlenítette el a piacokat, és történelmi csúcsra tudott emelkedni az S&P500 index.