Vágólapra másolva!
Tovább bővülhet idén az OTP hitelállománya, miközben a hitelportfólió minőségének romlásában már rövid távon is lassulást vár dr. Csányi Sándor. A bank elnök-vezérigazgatója szerint a kilátások alapján van lehetőség az osztalék mértékének emelkedésére, de akár saját részvények vásárlásában is gondolkozhat a társaság. A jegybank hitelprogramjáról elismerően nyilatkozott a menedzser a Bloomberg tudósítása szerint. Akvizíciókban továbbra is gondolkoznak, ráadásul nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is. Részvényesi szemmel nézve mérsékelten optimista üzenetként hatnak a közgyűlésen elhangzottak.
Vágólapra másolva!

Az OTP-nek továbbra is az óvatosságra kell törekednie, vagyis a tőkemutatóit magas szinteken kellene tartania Csányi Sándor elmondása szerint. Ennek ellenére a bank nem tervezi a tőkemegfelelési mutatójának további emelését.

A várakozások szerint idén az OTP devizahatásoktól mentes hitelállománya emelkedni fog, vagyis a bank hitelezésében bővülés következhet. Ebben elsősorban az orosz és ukrán kétszámjegyű növekedés játszik majd szerepet, miközben a bevételi marzs a tavalyi szinteken alakulhat. Eközben rövid távon már a rossz hitelek állományának növekedésében lassulásra van kilátás a bank első embere szerint.

Az OTP továbbra is keresi az akvizíciós lehetőségeket, de a cél az organikus úton történő növekedés marad. A költségek lefaragása terén további erőfeszítésekre van még szükség, miközben a bank kilátásai lehetővé teszik, hogy a jövőben emelkedjen a kifizetendő osztalék mértéke. A tulajdonosok számára azonban az eredményből akár saját részvény vásárlásokon keresztül is visszajuttatna a vállalat.

A jegybanki növekedésösztönző programban az OTP is részt kíván venni, Csányi Sándor elismerően nyilatkozott az MNB lépéséről. A tavaly létrehozott kereskedelmi faktoringon keresztül a bank 200 milliárd forintnyi hitelt helyzne ki idén.

A bank közgyűlésén elhangzottak alapvetően mérsékelt optimizmussal tölthetik el a befektetőket. Az idei éves folyamatok alapján van esély az eredmény további növekedésére, miközben a későbbiekben ez egyre nagyobb mértékű osztalék kifizetésében (vagy saját részvények vásárlásában) nyilvánulhat meg. Alapvetően már az elemzői várakozások is egy ilyen utat sugallnak, Csányi Sándor szavait ennek ellenére pozitívan fogadhatják a tulajdonosok.

Az OTP árfolyama (Ft)