Vágólapra másolva!
Elszomorító munkaerőpiaci adat látott napvilágot Spanyolországban, mely szerint a spanyol munkanélküliségi ráta 27,2 százalékra emelkedett az év első három hónapjában. Utoljára az 1970-es években volt ilyen magas a munkanélküliség a déli országban, amire a spanyol részvényindex nagyobb eséssel reagált.
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett Spanyolországban a munkanélküliség, a ma reggel közzétett adatok szerint a munkanélküliségi ráta szinte soha nem látott szintre, 27,2 százalékra nőtt az idei év első három hónapjában. A munkanélküliek számának több mint 6 millió főre való növekedése az elemzőket is meglepte, a Bloomberg által megkérdezett szakértők ugyanis "csak" 26,5 százalékos munkanélküliségi rátára számítottak előzetesen a tavalyi negyedik negyedéves 26 százalék után.

Forrás: [origo]

Különösen aggasztó, hogy a munkanélküliségi ráta már most elérte az IMF által egész évre várt 27 százalékos szintet. Utoljára az 1970-es években volt ilyen magas a munkanélküliség a déli országban. A Nemzetközi Valutaalap egyébként 1,6 százalékra vágta vissza a spanyol GDP idei csökkenésére vonatkozó előrejelzését a korábbi 1,5 százalékról.

Az elkeserítő helyzet kezelésére Mariano Rajoy miniszterelnök pénteken számos kormányzati intézkedést jelenthet be. A korábbi csomagok egyelőre nem igazán vezettek eredményre, a spanyol gazdaság lassan két éve recesszióban van, noha egyes piaci szereplők enyhe javulásra számítanak. A Bank of Spain előrejelzései szerint 0,5 százalékos volt a gazdasági visszaesés az év első három hónapjában az előző negyedéves 0,8 százalékos zsugorodás után.

A gazdaság visszaesése miatt számos spanyol vállalat kényszerül elbocsátásokra, többek között a negyedik legnagyobb építőipari cég,a Fomento de Construcciones & Contratas több ezer embertől kíván megválni.

Az elszomorító munkaerőpiaci adat után a spanyol IBEX részvényindex lemaradt európai társaitól, és 1,2 százalékos mínuszban mozog.

Az IBEX heti grafikonja

Forrás: [origo]