Dőlnek a milliárdok Soros cégéhez

Vágólapra másolva!
Soros György vásárlásai további nagybefektetőket csalogathattak a JC Penney amerikai kiskereskedelmi lánchoz, ugyanis legalább két hedge fund kezdte el vásárolni a vállalat részvényeit az utóbbi napokban. A múlt hét óta Soros érdekeltségébe tartozó társaság ráadásul több milliárd dolláros hitelt fog kapni a Goldman Sachs-tól a likviditási helyzetének javítása érdekében. Ezzel enyhülhetnek Bill Ackman hedge fund guru aggodalmai, mivel az új tulajdonosok érkezése és az óriási hitel azt jelentheti, hogy a cég jó úton halad az eredményeinek javítása felé.
Vágólapra másolva!

Miután Soros György alapja a múlt héten közel 8 százalékos részesedést szerzett a JC Penney kiskereskedelmi láncban, két hedge-fund is elkezdte vásárolni a jelentős átalakuláson áteső vállalat részvényeit. A NYPost értesülései szerint legalább két, meg nem nevezett hedge fund növelte részesedését a társaságban. Ezek közül az egyik 5 és 10 százalék közötti tulajdoni hányadot vásárolt a JC Penney-ben.

A vevők kiléte a májusi SEC-jelentésekből derülhet majd ki, amit a hedge-fundok küldenek meg az amerikai tőzsdefelügyeletnek az aktuális befektetéseikről.

Mi az a hedge-fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.



Az új befektetők megjelenése mindenesetre rendkívül jó hír a JC Penney, és legnagyobb tulajdonosa, Bill Ackman számára, mivel az új tulajdonosok érkezése azt jelentheti, hogy a cég jó úton halad az eredményeinek javítása felé. A kiskereskedelmi lánc ugyanis pocsékul teljesített az utóbbi időben. Az Apple-től 2011 végén érkezett Ron Johnson vezérigazgatónak nem sikerült felvirágoztatnia a céget, ráadásul az utóbbi 20 éve legalacsonyabb árbevételéről számolt be a társaság a tavalyi negyedik negyedévben. Emiatt a vállalat több vezetőjétől, köztük Johnsontól is megvált.

Forrás: [origo]

További pozitívum, hogy 1,75 milliárd dolláros hitelt fog kapni a vállalat a Goldman Sachs-tól likviditási helyzetének javítása érdekében. Az öt éves hitel fedezeteként a JC Penney egyes ingatlanjai és egyéb eszközök fognak szolgálni. A Ben Johnson helyére nemrégiben kinevezett új vezérigazgató , Myron Ullman vezetésével a cég jó úton jár, hogy stabilizálja pénzügyi helyzetét, mivel áprilisban már 850 millió dollárt takarítottak meg hitelképességük javítása révén.

A javuló eredmények és elsősorban az új befektetők érkezése a papírok teljesítményében is tükröződnek, a részvények a pénteki 12 százalékos ugrás után ma tovább erősödnek, és 1,1 százalékos pluszban forognak.

JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]