Kacsának bizonyult a Vodafone bekebelezése

Vágólapra másolva!
Cáfolta a Vodafone felvásárlásával kapcsolatban tegnap megjelent híresztelést a Verizon Communications. Elmondásuk szerint sem egyedül, sem az AT&T-vel karöltve nem tervezik felvásárolni a brit telekommunikációs céget. A terv továbbra is az, hogy a Vodafone-nal közös amerikai leányban teljes részesedést szerezzenek, kivásárolva az európai partner 45 százalékos csomagját.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a Vodafone amerikai egységére pályázik a Verizon

A Verizon Communications visszautasította azokat a híreszteléseket, melyek szerint legnagyobb versenytárásával, az AT&T-vel közösen felvásárolnák Európa meghatározó telekommunikációs vállalatát, a Vodafone-t. Ugyanakkor a telekomcég megerősítette, hogy a Vodafone-nal közös amerikai leányában, a Verizon Wirelessben szeretne egyedüli tulajdonossá válni, azaz továbbra is szeretné kivásárolni brit partnere 45 százalékos csomagját. Érdekes, hogy a Vodafone és az AT&T részéről továbbra sem kommentálták a pletykát.

A Financial Times Alphaville blogja tegnap számolt be arról, hogy információi szerint a két legnagyobb amerikai telekommunikációs társaság, a Verizon Communications és az AT&T közös felvásárlási ajánlatot tehet a brit Vodafone-ra. A vásárlók felosztották volna zsákmányukat, a Verizon teljes részesedést szerzett volna a hőn áhított mobil leányban, a Verizon Wirelessben, míg az AT&T a nemzetközi eszközökre tette volna rá a kezét. Utóbbit egyébként az is alátámasztja, hogy Ralph de le Vega, a mobil üzletág vezetője még egy februári interjújában kifejtette a külföldi terjeszkedés lehetőségét - írja a Bloomberg.

Forrás: [origo]

A Verizon Communications már régóta szeretné bekebelezni a Vodafone-nal 1999-ben közösen alapított mobilcéget, azonban eddig a brit társasság egyszer sem adta be a derekát, többször is sikertelenül zárultak a tárgyalások. A Sunday Times legutóbb még arról számolt be, hogy információi szerint a Vodafone mégiscsak hajlandó lenne megválni a Verizon Wirelessben meglévő 45 százalékos részesedésétől, aminek következtében végleg kivonulna Amerikából. A kivásárlási árat a különböző értesülések 115-135 milliárd dollárra taksálják.

Túl drága?

A pletyka szerint a vevők 260 pennyt sem sajnáltak volna kiadni a Vodafone részvényéért, ami a híresztelés megjelenésekor mintegy 40 százalékkal múlt felül a piaci árfolyamot. Robin Beinenstock, a Sanford C. Bernstein elemzője szerint ez az ajánlat hihetetlenül magasnak bizonyul. Elég csak megnézni az AT&T utóbbi amerikai akvizícióit, melyeket egyaránt rendkívül alacsony áron valósított meg.

Értékeltségét tekintve a Vodafone már most sem számít az olcsóbb telekompapírok közé 8,5-ös EV/EBITDA mutatójával. A globális szektorátlag 6,3-as értéket ad, míg 245 milliárd dolláros kapitalizációval számolva a Vodafone 13,9-szeres értéken forogna, ami jócskán meghaladja előbbit. Ezt látva nem is csoda talán, hogy a piaci szereplők kétkedve fogadják a felvásárlással kapcsolatos híresztelést.

Forrás: [origo]

Tegnap 6 százalékot ugrott a Vodafone árfolyama az FT Alphaville blog értesülésire, a pluszok nagy részét pedig zárásig megőrizte a telekompapír. Az árfolyam azonban még így sem közelítette meg jelentős mértékben a pletyka által rebesgetett 260 pennys felvásárlási árat, ami vélhetően annak tudható be, hogy igazából még a piaci szereplők is kételkedetek a tranzakció létrejöttében. Ilyen magasan egyébként 2001-ben járt legutóbb az árfolyam, azóta a 200 pennys szintet sem tudta legyűrni a Vodafone. Ma a cáfolatot követően 1,6 százalékos csökkenést mutat a Vodafone árfolyama a tőzsdén.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: [origo]

Tele2: Egy másik felvásárlási sztori

A telekommunikációs szektorban az elmúlt hónapokban igencsak jellemzővé vált a profiltisztítás jegyében az egyes eszközök eladása. Jelenleg a svéd Tele2 sztorijára lehet érdemes odafigyelni, ugyanis a vevőjelöltek az orosz leányáért folytatnak ádáz küzdelmet. A VTB Bank mellett az egyik leggazdagabb orosz, Mikhail Fridman, és két telekomcég, az MTS, illetve a VimpelCom verseng a célpont kegyeiért.