Vágólapra másolva!
Egymást érik az interneten a közelgő összeomlást jósoló grafikonok, az egyik legújabb ilyen "elemzés" szerint alig hetek választhatják el a világot egy, a Lehman Brothers összeomlásához hasonló hatású sokktól, ami miatt a mostani, erőltetett ütemű emelkedés még meredekebb esésbe kapcsolhat. Tökéletesen cáfolni nehéz a felvetést, de a módszerrel kapcsolatban szkeptikusak vagyunk.
Vágólapra másolva!

Furcsa időket élünk manapság. Miközben soha nem látott magasságokban csápolnak az amerikai részvényindexek, jóformán szezonja van a borongós jövőt jósoló elemzéseknek. Nem véletlen, hogy az amerikai lakossági befektetők évek óta nem látott arányban váltak pesszimistává, ami a korábbi tapasztalatok alapján a további emelkedésnek ágyazhat meg, ahogy tegnapi elemzésünkben is rámutattunk. Más analógiák viszont éppen a közelgő nagy piaci esésre figyelmeztetnek.

A pénzügyi médiában napok óta keringő grafikon szerint érdemes az S&P500 index alakulását összevetni a 2003-2009 közötti időszakkal, amiből úgy tűnik, hogy akár hónapokon belül jöhet az összeomlás. Az összevetés kiindulópontja, hogy az index 2009 elejére éppen a 2003-as szintekre esett vissza, így akár tekinthetjük egy bika-medve "ciklusnak" is ezt a hat-hét éves időszakot. Az analógia alapján a 2009 óta tartó nagy menetelésben kellene jönnie egy drámai fordulatnak, ahogy az amerikai jelzálogpiaci válság és a Lehman Brothers összeomlása is meghozta a nagy negatív fordulatot 2007-2008-ban.

Az ehhez hasonló, egymásra fektetett grafikonok meglehetősen kedvelt elemzési módszernek számítanak, éppen az egyszerűségük és közérthetőségük miatt. Nem is teljesen alaptalan ez a megközelítés, hiszen hasonló helyzetekben az emberek hasonlóan viselkednek, ennek megfelelően pedig a tömegreakció is nagyon hasonló lehet a pénzügyi piacokon. Ergo az árfolyamok is hasonlóan alakulnak majd.

Analógiákat keresni tehát kifejezetten bölcs dolog, ha az ember tőzsdézésre adja a fejét, de fontos, hogy analógiákat csak hasonló helyzetek alapján rajzoljunk. E tekintetben pedig nehéz azonosnak tekinteni a 2003 és 2007 közötti "boldog békeidőt" a mostani, válsággal és rendkívül homályos gazdasági kilátásokkal terhelt, másfelől viszont agresszív jegybanki intézkedésekkel hajtott piaci környezettel. Ráadásul a két idősor nem is tökéletesen egyezik, hiszen itt-ott több mint 10 százalékos eltérés mutatkozik az S&P teljesítményében a két időszakot összevetve.

Attól tehát, hogy két grafikon nagyon hasonlít, még nem biztos, hogy ugyanaz a vége a két történetnek. Kizárni sem lehet persze, hogy az erősen túlvetté vált részvények piacán valami komolyabbnak mondható korrekció jöjjön hamarosan, de töredelmesen be kell vallanunk, hogy az Investor.hu csapata jóformán 2013 eleje óta arra vár, hogy bekövetkezzen a "tisztító erejű" korrekció az erőltetett és fundamentumokkal egyre nehezebben alátámasztható emelkedésben. És mégsem jött el eddig.

A fenti ábra ezzel együtt óvatosságra int, hiszen élesen emlékeztet rá, milyen meredek eséseket képes előidézni egy-egy piaci sokk.