Lassítható a civilizációnk összeomlása

Vágólapra másolva!
Egyre vészjóslóbb hangnemet üt meg az elmúlt időszakban leginkább világvége elméleteiről híres Jeremy Grantham, aki a világ egyik legnagyobb alapjának számító GMO vezérigazgatója. A szakember szerint viszont vannak biztató jelek, melyek akár a megmeneküléshez is vezethetnek, ilyen lehet a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használata, valamint az emberi populáció csökkenése is.
Vágólapra másolva!

Grantham és a világvége elmélet

Jeremy Grantham szerint az emberiség napjai meg vannak számlálva, a meglehetősen kritikus szakember már többször is hangoztatta, ahogyan más civilizációk (például Róma), úgy a jelenlegi globális rend is hosszú távon bukásra van ítélve. Ennek ellenére a szakember felhozott két érvet is, ami lassíthatja a folyamatot, illetve az emberiség reménye lehet a fennmaradásért folytatott harcban.

A megújuló energiaforrások diadala

Grantham szerint az emberiség talán még épp időben ismerte fel a megújuló energiaforrások fontosságát, továbbá az utóbbi időben egyre inkább olyan forrásokból nyeri az energiát, mely kevesebb kárt okoz a földben. De talán a legfontosabb, hogy a megújuló energiaforrások ára, mint a szél, vagy a napenergia a következő évtizedekben olcsóbb lesz, így egyre fontosabb nyersanyaggá válnak majd, míg a szénenergia drágulni fog, melynek eredményeként a föld méhének kincsei Grantham szerint kevésbé lesznek kizsákmányolva.

Különösen Kína szerepe lehet fontos a szakértő szerint, mivel az ország elegendő tőkével és a megfelelő motivációval (nagyfokú légszennyezettség) rendelkezik hozzá, hogy egy nagyszabású program keretében egyre fontosabb tényezővé tegye a megújuló energiaforrásokat.

Csökkenő népesség, kevesebb fogyasztás

Grantham szerint a második fontos tényező a világvége elkerülésére, hogy a fejlődő országok termékenységi rátája drasztikus zuhanásnak indult. A GMO vezérének kedvenc példája Irán, ahol 50 éve még egy nő átlagosan 7 gyermeket szült, már ez az arány 1,6-ra csökkent. De nem csak Iránban figyelhető meg a jelenség, India, Bangladesh, Marokkó, Egyiptom szintén a legnagyobb csökkenést elszenvedő országok közül valók. Így Grantham szerint akár meg is menekülhet az emberiség, az alacsonyabb populáció ugyanis kevesebb nyersanyagot használna fel, melyel elkerülhetővé válhat a régi nagy probléma, miszerint az emberiség lassan feléli saját erőforrásait.