Aranytömböket adott el a texasi egyetem

Vágólapra másolva!
375 millió dollár értékben adott el aranyrudakat a texasi egyetem alapítványa a december-februári három hónap során. A befolyó pénzből viszont arany határidős pozíciókat, illetve fejlődő és fejlett piaci részvényeket vásároltak. Az eladások még az elmúlt hetekben látott nagy zuhanások előtt történtek, de a jelentős mennyiségű arany kitettség miatt vélhetően nehéz napokat éltek át az alapkezelők.
Vágólapra másolva!

Az 1,4 milliárd dollár értékű aranytömbjeinek egy részétől megvált a texasi egyetem alapítványa, mely az USA harmadik legnagyobb olyan alapja, mely az egyetem pénzét kezeli. A február 28-át megelőző három hónap során 375 millió dollár értékben adott el aranyrudakat a szervezet. A befolyó pénzből pedig főként részvényeket vettek.

A Bloombergnek nyilatkozó Bruce Zimmerman, az alapítvány vezetője elmondta, hogy a befolyó 375 millió dollárból részvénypiachoz is kapcsolódó pozíciókat nyitottak. 75 millió dollárt arany határidős pozíciók felvételére fordítottak, 225 millió dollárt fejlett piaci részvényekre és további 75 millió dollárt pedig fejlődő piaci részvényhatáridők vásárlására költöttek.

Összeomlott az arany árfolyama

A 29,2 milliárd dollárt kezelő alap még 2008-ban kezdett el aranyat vásárolni inflációs félelmek miatt, arra számítottak, hogy a jegybankok pénznyomtatása megemeli az árakat.

Az aranyeladások miatt ugyan 1,1 milliárd dollárra csökkent a nemesfém mennyisége, de még mindig nyereségesek a pozíciók, hiszen 967 millió dollár volt a bekerülési költség - mondta el a Bloomberg kérdésére Zimmerman.

A 2011 őszén beállított történelmi csúcshoz képest már nagyjából 25 százalékot esett az arany árfolyama, mely az elmúlt napokban komoly felpattanást ért el. Igaz volt honnan, hiszen április közepén 26 havi mélyponton is járt a nemesfém, most viszont ahhoz képest már több mint 100 dollárt emelkedett az arany.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: [origo]