Boltban is lehetne arannyal fizetni

Vágólapra másolva!
Nemsokára arannyal és ezüsttel is lehet majd fizetni Arizónában, legalábbis az amerikai állam múlt héten elfogadott döntése értelmében. Ha a Szenátus is elfogadja a tervezetet, Arizóna Utah után a második állammá válhat, ahol a két nemesfémet elfogadják fizetőeszközként. Ugyanakkor a törvénykövbe bekerülés esetén sem garantált a siker, mivel Utah-ban két év alatt sem épült ki a gördülékeny tranzakciókat lebonyolító rendszer, ráadásul az utóbbi napokban az arany és ezüst árfolyama nagyobb zuhanáson ment keresztül, ami a nemesfémek értékállóságát igencsak megkérdőjelezi.
Vágólapra másolva!

Az arizónai döntéshozók múlt héten elfogadott döntése értelmében az arany és az ezüst hivatalos fizetőeszközzé válhat Arizónában - írja az Usatoday.com. A lépés még nem tekinthető teljes mértékben biztosnak, mivel a Szenátusnak is el kell fogadnia, hogy bekerülhessen a "törvénykönyvbe".

Arizóna ezzel a második állammá válhat Amerikában Utah után, ahol a hivatalos pénzverőhelyeken készített arannyal és ezüsttel is lehet majd fizetni. A két állam példáját pedig tucatnyi számos más államban kívánják követni.

A döntés hátterében azok a félelmek állhatnak, hogy az amerikai kormány nem lesz képes kezelni a magas költségvetési hiányt, ami közvetetten a dollár leértékelődésével fog járni. Emiatt a Fed tovább folytathatja eszközvásárlási programját, ami az infláció elszaladásával fenyeget. Ebben az esetben pedig az arany és az ezüst nyújthat menedéket, és a két nemesfém fizetőeszközként biztosíthatja az értékállóságot.

Ugyanakkor egyes közgazdászok az arany és az ezüst stabilitásában sem nagyon hisznek, az elmúlt napok nagyobb zuhanásai után nem is jogtalanul. A két nemesfém két nap alatt több mint 10 százalékot veszített értékéből, ami arra is utalhat, hogy egyre többek kérdőjelezik meg az arany biztonságos menedéknek tekintett szerepét.

Ráadásul Utah-ban már két éve elfogadták az arany és az ezüst fizetőeszközként való elfogadásának a törvényét, azonban még mindig nem épült ki a fizetések lebonyolításához szükséges szervezett rendszer. Ennek oka David Damschen, Utah kincstári vezetője szerint, hogy a népességen belül túl kicsi azoknak az aránya, akik valóban használnák a két nemesfémet vásárlásaik során. Emiatt pedig az ehhez szükséges rendszer kiépítése is drága és problémás lenne, továbbá a bankok sem lelkesednek túlságosan az ötletért.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]