Pánikra semmi ok, fogynak a luxus karórák

Vágólapra másolva!
Jelentősen, 8,5 százalékkal emelkedett tegnap az egyik legnagyobb európai luxusipari cég, a svájci Richemont árfolyama, miután a vállalat 30 százalékos nettó nyereségnövekedést valószínűsített a márciusban végződő üzleti évre. A társaság ezzel valamelyest eloszlatta az előző negyedéves eredmények utáni félelmeket a növekedés és profitabilitás fenntarthatóságáról, amit jól jelez, hogy az árfolyam ilyen mértékben reagált a pozitív hírekre.
Vágólapra másolva!

Több mint 8,5 százalékot emelkedett tegnap a svájci Richemont luxusipari cég árfolyama, miután a legújabb adatok tükrében már 30 százalékkal nagyobb nettó nyereséget várnak éves alapon a márciusban végződő üzleti évtől, holott az elemzők csupán 25 százalékos bővülést valószínűsítettek. A működési eredmény szintén kedvezően alakulhat, 18 százalékkal emelkedhet az előző évhez képest a legfrissebb adatok tükrében, mely megegyezik az elemzői várakozásokkal.

A Richemont az után állt elő elemzőket is meglepő kijelentésével, hogy közzétették az éves árbevételi adatokat, mely 14 százalékos növekedést mutat a teljes árbevétel tekintetében. Az árfolyam ingadozások hatásait kiszűrve azonban már csak 9 százalékos növekedést mutathat fel a Cartier órákat gyártó vállalat, bár az utolsó negyedéves 7 százalékos organikus növekedés azért jóval kedvezőbb, mint a harmadik negyedévben mért 5 százalékos bővülés, mely kisebb pánikot okozott a befektetők körében.

A kedvező jelenségért elsősorban a vállalat számára előnyös devizaárfolyam-mozgások "okolhatók", a dollár ugyanis éves átlagban 6,9 százalékkal erősödött az euróhoz képest, mely a menedzsment számításai szerint 5 százalékponttal tudta növelni az árbevételt.

A jó értékesítési adat azonban továbbra sem oldja meg a cég egyik nagy problémáját, ami az órák értékesítéséből származó bevételek (50 százalék) túlsúlya miatt jelentkezik. Mathew Menezes, az Avior elemzője szerint egyértelműen látszik a kereslet mérséklődése Kínában az órák iránt, ami a nagy növekedési potenciál és az ázsiai régiótól várt nagy bővülési potenciál miatt komoly jövőbeli kockázatot jelenthet.

Forrás: [origo]

Az árfolyam 8,5 százalékos szárnyalása főleg annak is köszönhető, hogy a kedvezőtlen előző negyedéves gyorsjelentést követően jelentősen megütötték az árfolyamot, 9,5 százalékot esett az elmúlt három hónapban.

A Richemont árfolyama (Zürich)

Forrás: [origo]