Gross: ezért gazdagodtak úgy a milliárdosok

Vágólapra másolva!
Leginkább az elmúlt évtizedekben uralkodó kedvező piaci folyamatoknak köszönhetik a vagyonukat a legnagyobb befektetési guruk, mint például Soros György vagy Warren Buffett, nyilatkozta Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapjának vezetője, aki persze saját teljesítményével kapcsolatban is kritikus volt. Szerinte az elkövetkezendő időszakban sokkal nehezebb lesz hosszú távon is jó teljesítményt elérni, mivel a piaci mozgások kiszámíthatatlanabbak lesznek.
Vágólapra másolva!

A kedvező környezet segített a milliárdosoknak

Elsősorban annak köszönhetik vagyonukat az olyan híres milliárdosok, mint például Warren Buffett vagy Soros György, hogy jó időben voltak a piacon, Bill Gross befektetési guru szerint. Ezt arra alapozza, hogy a hitelek által fűtött áremelkedésekből könnyebben lehetett profitálni az elmúlt évtizedekben. 2001-től kezdve - a 2008-as válság utáni időszakot leszámítva - a bankközi dollár kamatok és az amerikai kincstárjegyek közötti alacsony különbség is alátámasztja, hogy olcsók voltak az elérhető hitelek az Egyesült Államokban, amit ki is hasznltak a profi piaci szereplők.

Forrás: [origo]

Gross szerint a befektetői nagyság igazi próbája nem az, hogy miként teljesítettek ezekben a kedvező időkben, hanem az, hogyan tudnak alkalmazkodni a piaci változásokhoz akár 50 éves vagy még hosszabb időtávon is.

Az összes idős befektető, mint Buffett, Soros és ő maga is, olyan kedvező periódusban tevékenykedhetett a piacokon, amit egy spekuláns csak kívánhat, nyilatkozta a Bloombergnek Gross. Lehet, hogy olyan szakasz volt ez, amikor a korszak formálta a befektetőt, nem pedig a spekuláns a korszakot, tette hozzá.

Gross szerint az előttünk álló időben nagyon eltérő lehet majd a piaci környezet, a korábban hosszú ideig uralkodó alapvetően emelkedő trendtől, ami a többek között Gross által alapított PIMCO-t is segítette abban, hogy a világ legnagyobb kötvényalapjává váljon. A növekvő piaci kilengések, az öregedő népesség és a klímaváltozás mind olyan súlyos problémák lehetnek a jövőben, ami nagyban megnehezítheti majd a jó befektetések megtalálását az előttünk álló évtizedekben.

Gross-t a média "kötvénykirálynak" is nevezi, hiszen a PIMCO évi átlagos 8 százalékos hozamával az elmúlt 5 évben versenytársai 94 százalékát megverte. A kötvényalap jelenleg körülbelül 289 milliárd dolláros vagyont kezel.

Forrás: [origo]

Új korszak kezdődhet

A PIMCO 2009-ben kezdett a részvények felé nyitni, miután úgy gondolták, hogy az évtizedes kötvényrali a végéhez közeledik. Az alap egy új kifejezést is meghonosított a kialakuló gazdasági környezetre. Szerintük az "új norma" átlag alatti növekedést, magas munkanélküliséget és az amerikai gazdaság csökkenő szerepét jelenti majd, amely változások egy hosszabb lefolyású átrendeződés része lehet.

Gross úgy véli lehetséges, hogy a nulla százalék körüli alapkamat szintek a hetvenes évektől tartó kötvénypiaci korszak végét jelentik vagy, hogy a jegybankok monetáris lazító intézkedései végül az eszközárak összeomlásához vezetnek.

A sikeres befektetőknek annál nehezebb a dolguk minél tovább maradnak a piacon, mondta el Gross. Bill Miller például, aki 15 éven keresztül sikeresen felülteljesítette az S&P 500 indexet, majd 2005-ben egyszer csak megtört ez a trend, további 5-6 sikeres évre van szüksége ahhoz, hogy bebizonyítsa tényleg jó befektető.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]