A monetáris tanácsból jöhet Orbán új embere

Vágólapra másolva!
A Hvg.hu információja szerint a monetáris tanács egyik tagját jelöli alelnöknek Orbán Viktor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács tagjai közül választ alelnököt Orbán Viktor miniszterelnök - értesült a Hvg.hu kormányzati forrásból. Nevet egyelőre nem lehet tudni, de ha pontos az értesülés, akkor öt névre szűkült a kör.

Király Júlia hétfőn jelentette be, hogy április 22-ével, vagy az új alelnök kinevezésével lemond alelnöki pozíciójából. A kormányfő szóvivője kedden közölte, hogy a szerdai kormányülés után küldik el az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak a jelölésről szóló levelet, hogy az elnök intézhesse a parlamenti meghallgatásokat.

A Hvg.hu értesülése alapján öten jönnek szóba utódként. Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György 2011 óta a monetáris tanács tagja, de a kormányfő Pleschinger Gyulát, a korábbi adó- és pénzügyi államtitkárt is a tanács tagjává jelölte.

Matolcsy György március 4-étől lett a jegybank elnöke, és vele együtt érkezett Balog Ádám volt államtitkár-helyettes is, aki azóta Matolcsy helyettese is lett. Király Júlia a jegybankban eluralkodó félelemmel teli és a szakmai munkára alkalmatlan légkör miatt mondott le. Március végéig alelnök volt Karvalits Ferenc is, kettejük távozásával már csak egy alelnök maradt volna, de a jegybanktörvény szerint kettőnek vagy háromnak kell lennie.